Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Poperinge

Tot 9 augustus loopt in de Gasthuiskapel een oorlogstentoonstelling over Circus 157. Dat was de codenaam van een operatie van de Royal Air Force die plaatsvond op 5 mei 1942. Die dag raakten vijf Spitfires verzeild in een luchtgevecht boven het grensgebied West-Vlaanderen-Frankrijk. De toestellen crashten, vier piloten kwamen om. Eén piloot slaagde erin om uit de handen van de Duitsers te blijven. Een spannend verhaal, met veel menselijke dramatiek, zowel in de lucht als op de grond.

Voor de rechter in Ieper moest een man zich verantwoorden nadat hij verschillende keren zijn vriendin hard aanpakte. Op een bepaald moment liep de jonge vrouw uit Poperinge een neus- en oogkasbreuk op.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA), kwam deze namiddag zijn laatste handtekening zetten voor de overeenkomst van vijf jaar voor de restauratie van Commonwealth-oorlogsbegraafplaatsen. Van 2017 tot en met 2021 worden 24 sites gerestaureerd met 3.915.393,60 euro Vlaams belastinggeld. Voor de laatste fase van 2021 was er nog een krabbel nodig en die was goed voor 354 291 euro.

In het voorjaar kreeg het bibliotheeksysteem van de meeste bibliotheken een upgrade. Voor nieuwe leden van de bibs in de regio betekent dat ook dat ze een nieuwe lidkaart krijgen. Illustrator Xavier Truant maakte een ontwerp daarvoor.

Eind mei gaf Pascal Lapanne te kennen zijn ontslag in te dienen als gemeenteraadslid omwille van gezondheidsredenen. Sinds de gemeenteraad van april werd hij tijdelijk vervangen door Sophie Gruwez. Nu Pascal definitief zijn ontslag indient, vervoegt Sophie Gruwez permanent de Open VLD-fractie en doet zij afstand van haar zitje binnen het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD). Ze zal daarin opgevolgd worden door Dries Delannoy (39).

De traditionele Parkconcerten in Poperinge zijn met een jaartje uitgesteld, maar de stad ging wel op zoek naar een alternatief met de nieuwe concertreeks 'Luisteren toegestaan'. In juli en augustus kan je in een coronaveilige omgeving genieten van acht concerten op acht donderdagen en dat op vier verschillende locaties. Onder andere Mama's Jasje vervolledigt de line-up van de 'Luisteren toegestaan'-concerten.

De stad Poperinge haalt een Europese subsidie van maar liefst 67.000 euro binnen voor het opwaarderen van OC De Bampoele in Krombeke tot buurtsalon. Met het geld worden de nodige renovatiewerken aan het gebouw gefinancieerd.

Voor het eerst sinds enkele maanden had weer een 'fysieke' gemeenteraad plaats in de raadszaal. Alleen de gemeenteraadsleden en de pers mochten aanwezig zijn. Het schepencollege en de fractieleiders van iedere partij zaten aan de eigenlijke tafel, de rest in een rij daarachter, telkens op 'veilige' afstand.

In 1988 werd op de Grote Markt een grote kei - symbool voor de Poperingse koppigheid - van 1.650 kg geplaatst, die dienst deed als fontein. Met de heraanleg van de Markt werd de kei weggehaald. Sindsdien heeft niemand hem meer gezien.

Zondagnamiddag kon de traditionele Maria-Ommegang in Poperinge niet plaatsvinden door de geldende coronamaatregelen. Daarom besliste het Maria Ommegangcomité in samenspraak met de burgemeester en de politiecommissaris om het Mariabeeld op 'haar alleenen' het parcours te laten afleggen.