Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Poperinge

Enkele dagen geleden bleken enkele bewoners en een medewerker van het woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis in Poperinge besmet te zijn met het coronavirus. Alle bewoners van Zorgverdieping 2 en alle betrokken medewerkers werden preventief getest en nu blijkt dat er 13 bewoners en 2 medewerkers coronapositief te zijn.

2020 zal bij de zaakvoerders van 't Schoenenpaleis uit Ieper nog voor iets anders dan de coronacrisis in hun familiegeschiedenis gegrift staan. Ze stoppen met de markten om een bijzonder pijnlijke reden: een winkelbediende met lange staat van dienst werd betrapt met de vingers in de kassa.

Het plotse overlijden van Franky Del'haye (55) komt hard aan bij zijn familie en vrienden. De Poperingenaar stierf vorige week donderdag tijdens een fietstochtje met wielertoeristenclub De Gedongs. Zijn vriendin Laetitia Mille zal zich Franky vooral herinneren als iemand die graag plezier maakte. "Franky had een zeker charisma over zich", zegt ze.

Na 20 jaar stopt Paul Hoornaert als medewerker bij de Krant van West-Vlaanderen. Als correspondent van de Reningelstse berichtgeving bewaart hij heel wat mooie herinneringen, met als uitschieter de fietsreizen naar de Mont Ventoux.

Als laatste gemeente in de regio schaft Poperinge vanaf 1 april 2021 de 'witte vuilniszak' af. Er wordt overgestapt naar restafvalcontainers. De stad staat achter het principe van 'de vervuiler betaalt': je betaalt per aangeboden kilogram in een container in plaats van per zak. Wie goed sorteert, kan zo heel wat euro's besparen.

Met het project 'Duurzaam (her)gebruik van water' wil de stad de landbouwers de mogelijkheid bieden om het gezuiverd afvalwater van de aardappelverwerkende industrie (Aviko) en het hemelwater te gebruiken om hun velden te irrigeren in tijden van droogte.

Onder strikte coronamaatregelen kozen zondag een 80-tal leden voor een nieuw arrondissementeel bestuur. Koen Descheemaeker uit Zonnebeke werd verkozen tot voorzitter. Als secretaris werd Julie Kinoo uit Wervik aangeduid en als ondervoorzitter Jan Van Bruwaene uit Poperinge.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Omdat het vrijetijdsaanbod door de verstrengde coronamaatregelen steeds beperkter wordt, wil de stad Poperinge alle faciliteiten van het Sport- en Recreatiebad De Kouter volledig openstellen om toch zo veel mogelijk ontspanning en sport aan te bieden, geeft Sportschepen Marjan Chapelle (Samen) aan.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Tijdens de gemeenteraad van maandag 26 oktober gaat de OCMW-raad over tot de verkoop van een woning op het Alexisplein in Proven en landbouwgronden in Roesbrugge.

Het Komense College de la Lys haalde met hun 'Sois Belge, exprime toi' project de eTwinning Belgica award binnen. Met een uniek uitwisselingsproject probeerden zowel leerlingen als leerkrachten komaf te maken met enkele hardnekkige vooroordelen die leven aan beide kanten van de taalgrens.

Vrijdagnamiddag kreeg George Sutherland (98) de oorkonde en penning van ereburger van de stad Poperinge. Het was raadslid Johan Lefever (Open VLD) die de kandidatuur van George had voorgedragen tijdens een gemeenteraad begin dit jaar. In de gemeenteraad van 31 augustus 2020 werd George Sutherland benoemd tot ereburger van Poperinge. Hij is de negende ereburger van de Hoppestad en volgt hiermee onder andere de eerste Belgische astronaut Dirk Frimout en de Poolse generaal en bevrijder van Poperinge na de Tweede Wereldoorlog Stanislas Maczek op.

Niet schrikken wanneer je de komende weken buiten op de markt van jouw dorp of stad een gezellig woonkamertafereel aantreft. Grote kans dat het gaat om het Kunstenbadteam dat bestaat uit leerkrachten Pieter Meuleman, Pieter Verfaillie en Valentine De Meester van Kunstacademie Poperinge. "Met 'Binnenstebuiten' installeren we een vrije babbelbox, een podium voor streekgenoten die naar buiten willen treden met hun artistieke of creatieve talenten die ze (her)ontdekten tijdens de quarantaine", aldus de leerkrachten.

Om de veertien dagen lanceert CO7 op vrijdag een nieuwe POD. ium-aflevering, een podcast waarin Wim Chielens je warm maakt voor zijn weekendtips. "Theatervoorstellingen, tentoonstellingen, lezingen of workshops in de zuidelijke Westhoek krijgen zo figuurlijk een podium", aldus de voormalige radiomaker.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.