Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Pittem

Het bestuur van Beweging.net Pittem-Egem heeft grote veranderingen ondergaan. Zowel de voorzitter, secretaris als penningmeester hebben hun functie doorgegeven. Opmerkelijk: de drie functies werden overgenomen door drie vrouwen.

Ook in tijden van corona en zéker nu gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar dé Krak van jouw gemeente. Al voor de twaalfde keer zet deze krant mensen in de bloemetjes die het voorbije jaar het verschil gemaakt hebben. Wie verdient de ultieme erkenning in jouw gemeente?

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De regel geldt enkel voor de zones van de zeedijk binnen de bebouwde kom. Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden.

Het aantal coronabesmettingen in de West-Vlaamse woonzorgcentra blijft voorlopig enkel stijgen. Op woensdag 28 oktober zijn 543 bewoners in woonzorgcentra positief bevonden op het virus, bij 150 anderen is een sterk vermoeden van covid. Ook het personeel wordt almaar vaker getroffen. In Oost-Vlaanderen en zeker in Antwerpen is de situatie echter nog ernstiger.

De politie van de zone Regio Tielt deelde afgelopen weekend 13 boetes uit voor het overtreden van de geldende coronamaatregelen. Maandag werd op een appartement ook een partijtje kaarten stil gelegd. De zes personen samen kregen in totaal 2.000 euro boete.

Het aantal rusthuisbewoners en personeelsleden in West-Vlaamse woonzorgcentra dat besmet raakt met het coronavirus blijft stijgen. Uit de nieuwe weekendcijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat 642 bewoners positief testten of dat er een vermoeden van covid is. Maar wat het meest zorgen baart: het aantal overlijdens in de woonzorgcentra kent de afgelopen dagen een enorme stijging.

Ook in het hoger onderwijs moeten dringend strengere maatregelen komen, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Hij pleit ervoor om ook in West-Vlaanderen code rood te hanteren. "De studenten zijn de leeftijdsgroep met het hoogste aantal besmettingen. We moeten er alles aan doen op onze ziekenhuizen en economie te redden."

Vorige week was het de Dag van de Onthaalouder. Dat het beroep aandacht verdient, blijkt uit de cijfers van Kind en Gezin: het aantal kinderopvanginitiatieven in Vlaanderen blijft dalen, vooral bij onthaalouders. Kim begon een jaar geleden: "Ik ben om vijf uur 's morgens al bezig."

Eind september is Voetbalschool Atletico vzw voor het tweede jaar op rij in de Pittemse sporthal gestart met voetjebal voor kinderen van twee tot vijf jaar. Wij spraken met manager Eddy Van Oost over de achtergrond en het doel van dit initiatief.

Bij de graszodenfirma Lannoo in Pittem gebeurde woensdagmiddag een dodelijk arbeidsongeval. Een 30-jarige jongeman kwam er omstreeks 16 uur in een compostmachine terecht. De hulpdiensten snelden nog toe, maar de jongeman overleed ter plaatse. Dit ongeval is in oktober al het derde dodelijke arbeidsongeval in West-Vlaanderen. In onze provincie zijn er dit jaar reeds 12 dodelijke arbeidsongevallen te betreuren.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het stijgend aantal coronabesmettingen in Pittem noopt het gemeentebestuur tot het nemen van extra maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. "In navolging van onze buurgemeenten Wingene en Meulebeke willen we erger voorkomen en grijpen we in door ons verenigingsleven en alle evenementen in de gemeente twee weken volledig stil te leggen", zegt burgemeester Ivan Delaere.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Ondanks de strenge coronamaatregelen slaan drie jonge Wingense ondernemers de handen in elkaar om een uniek horecaconcept voor deze winter uit de grond te stampen. Hay Winterhotspot start als afhaalrestaurant, maar wanneer er weer versoepeld wordt, zal ook de fysieke versie de deuren coronaveilig openen.