Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Passendale

Ook in tijden van corona en zéker nu gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar dé Krak van jouw gemeente. Al voor de twaalfde keer zet deze krant mensen in de bloemetjes die het voorbije jaar het verschil gemaakt hebben. Wie verdient de ultieme erkenning in jouw gemeente?

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De regel geldt enkel voor de zones van de zeedijk binnen de bebouwde kom. Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden.

Het aantal coronabesmettingen in de West-Vlaamse woonzorgcentra blijft voorlopig enkel stijgen. Op woensdag 28 oktober zijn 543 bewoners in woonzorgcentra positief bevonden op het virus, bij 150 anderen is een sterk vermoeden van covid. Ook het personeel wordt almaar vaker getroffen. In Oost-Vlaanderen en zeker in Antwerpen is de situatie echter nog ernstiger.

Op initiatief van de Passchendaele Society 1917 en de Heemkring Moorslede werd aan de Broodseinde een Blue Plaque ter nagedachtenis van prins Maurice of Battenberg, grootoom van de Queen ingehuldigd.

Een 29-jarige man uit Wevelgem heeft van de Kortrijkse strafrechter een effectieve celstraf van twee jaar en een boete van 1.600 euro gekregen. Ondanks tal van eerdere veroordelingen gaf hij zijn buurman slagen en stampen.

Het aantal rusthuisbewoners en personeelsleden in West-Vlaamse woonzorgcentra dat besmet raakt met het coronavirus blijft stijgen. Uit de nieuwe weekendcijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat 642 bewoners positief testten of dat er een vermoeden van covid is. Maar wat het meest zorgen baart: het aantal overlijdens in de woonzorgcentra kent de afgelopen dagen een enorme stijging.

Ook in het hoger onderwijs moeten dringend strengere maatregelen komen, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Hij pleit ervoor om ook in West-Vlaanderen code rood te hanteren. "De studenten zijn de leeftijdsgroep met het hoogste aantal besmettingen. We moeten er alles aan doen op onze ziekenhuizen en economie te redden."

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Omdat het niet altijd eenvoudig is om de coronamaatregelen goed op te volgen op de soms propvolle De Lijn-bussen met schoolgaande jongeren, worden nu touringcars ingeschakeld voor een betere verspreiding. Schepen van Mobiliteit Koen Meersseman is blij dat er vanaf morgen een extra touringcar wordt ingezet tussen Roeselare en Ieper. "De lijn 94 tussen Roeselare en Ieper is dan ook cruciaal voor de deelgemeentes Passendale en Zonnebeke."

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het Zonnebeekse gemeentebestuur laat weten dat ook een tweede begeleidster van de buitenschoolse kinderopvang Passendale positief testte op Covid-19. Omdat er niet langer voldoende begeleiders zijn om een kwalitatieve opvang te organiseren, wordt BKO Passendale tijdelijk gesloten.

Zondagochtend werd vastgesteld dat een van de begeleidsters uit de buitenschoolse kinderopvang in Passendale positief testte op het COVID-19 virus. Een tweede begeleidster vertoont symptomen en wordt momenteel getest.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Het blijft vreemd aanvoelen: terwijl het klassieke 'voorjaar' nog volop bezig is, zijn ook de veldrijders weer in gang geschoten. Dit weekend staat met de Superprestigemanche van Gieten zelfs de eerste klassementscross op het programma. En dan kijken wij uit naar de prestatie van Yentl Bekaert. Als laatstejaarsbelofte staat de 21-jarige Passendalenaar voor het seizoen van de waarheid.