Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Passendale

De afgelopen coronaperiode bracht voor heel wat werknemers onzekerheid, maar dat was zeker niet het geval binnen VZW Zorg en Welzijn, werkzaam in de ouderenzorg. De VZW, die bestaat uit een zorgcampus in Kuurne en Passendale, werd de voorbije maanden eveneens getroffen door Covid-19. In de zorgcampus in Kuurne, WZC Heilige Familie, dook in april het coronavirus op.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Na het succes van 'Ik droom van jou', een vergeten pareltje van Paul Severs, slaan zanger Jan Wuytens uit Passendale en producer Christophe Severs opnieuw de muzikale handen in elkaar. Het duo behoudt de ingrediënten van het geslaagde en gesmaakte muziekrecept en stopte 'Kom dan bij mij' - een song die Christophe in 1997 schreef en die voor z'n vader ook een hitje werd - in een nieuw en hedendaags jasje.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de vergunning voor de windturbine, aangevraagd door de firma Jonckvansteen in Passendale, die goedgekeurd was door toenmalig minister Joke Schauvliege, vernietigd.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Zaterdagmiddag gebeurde er om 17.20 uur een zwaar ongeval op het kruispunt van de 's Graventafelstraat en de Bornstraat in Passendale.

Bandit uit Passendale beschikt over een eigen opnamestudio, zodat hij zich in deze lockdown kan nuttig bezig houden. De zanger verschoof zijn akoestische tour rond Roy Orbison naar een later moment. Bandit benadrukt dat we dit coronavirus en deze lockdownmaatregelen wel gaan overwinnen, maar bij iedereen zal de schrik er nog lang inzitten.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."