Donderdag 24 september, 2020

Nieuws uit Oostvleteren

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Door de coronamaatregelen rond huwelijken en de verhuis van het gemeentehuis naar de gebouwen van De Sceure moest er gezocht worden naar een alternatieve locatie om huwelijken te voltrekken. Zowel in het gemeentehuis in de Kasteelstraat 39 als in De Sceure kunnen nu huwelijken voltrokken worden. Naast dit punt staan op de agenda van de gemeenteraad in De Sceure op woensdag 23 september om 19.30 uur nog enkele andere te behandelen punten.

Een vijver bij feestzaal De Blauwe Doos op het platteland van Oostvleteren is aan het opdrogen. Hierdoor waren honderden vissen bedreigd. Landschapsarchitecte Renate De Meester (20) woont vlakbij en deed via Facebook een oproep om de vissen te komen redden.

De temperaturen bevinden zich al enkele dagen boven de 30 graden en die hoge temperaturen zullen nog even aanhouden. Ook in dierenopvangcentrum De Zonnegloed voelen ze de hitte. "Voor de dierenverzorgers is het een zeer lastige periode. Door de hitte en door het mondmasker wordt het ademhalen extra belemmerd. De dieren gaan dan weer heel goed om met deze temperaturen", zegt verantwoordelijke Karel Ackaert.

Onze provincie blijft slecht scoren in de actuele coronacijfers, al lijkt het probleem zich vooral te concentreren op de clusters Ledegem-Moorslede en Torhout-Kortemark. In de eerste cluster is de trend licht dalend, in de tweede stijgt hij opvallend. Maar er zijn ook nog altijd 26 gemeenten waar in de voorbije week (11 t/m 17 juli) geen enkele nieuwe besmetting werd opgetekend.

Wat is de leukste, warmste én mooiste provincie ter wereld? West-Vlaanderen, toch?! Klein probleem wel: in Limburg beweren ze net hetzelfde. Daarom gaan wij in duel met die Limburgers. Samen met Het Belang van Limburg willen we voor eens en altijd uitmaken welke provincie nu echt de beste is. Die strijd kan je de komende twee weken op de voet volgen. Bij deze krant zit dan een unieke extra bijlage: Het Belang van West-Vlaanderen.

De buren van het ontmoetingscentrum De Sceure willen zeker geen 'eiland' op de middelste rijstrook met oversteekplaats om zo de Veurnestraat (N8) te versmallen. Dat was het voornaamste bezwaar tegen de eventuele plannen van het Antwerpse studiebureau Yellow Window, dat in het kader van een Europees project de mogelijkheden onderzoekt rond de dorpshub mobiliteit.