Maandag 1 juni, 2020

Nieuws uit Oostrozebeke

De bekende hoeve Ten Daele met de scheve zuil naast de poort werd vijf jaar geleden gekocht door de familie Cauwelier. Het opknappen van de vervallen site was een enorm werk, maar het loonde de moeite. Binnenkort opent er een paardenpension. Voor dochter Marlies wordt haar meisjesdroom werkelijkheid.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Al jaren hebben volkssporten het bijzonder moeilijk om nieuwe zieltjes te winnen. Vooral de vinkensport deelt in de klappen, terwijl dit niet langer het geval lijkt voor de duivensport. We klopten aan bij de voorzitter van de Oostrozebeekse duivenmaatschappij Onze Belangen, Patrick Duyck, en een van zijn nieuwe leden, Edgard Verstraete.

De Mandel heeft altijd al een belangrijke meerwaarde gevormd, vroeger voor de vlassers uit de streek en vandaag voor de land- en tuinbouwers. Wij peilden bij schepen van Landbouw Carine Geldhof in welke mate de droogte nu al zorgt voor kopzorgen bij de landbouwers.

Luc Tanghe is al jaren actief in Zuid-Indië rond de wereldstad Chennai waar hij er samen met zijn vereniging Xavi-Indië mee voor helpt zorgen dat kinderen er naar school kunnen. Omdat het coronavirus ook daar hard toeslaat, heeft hij nu een noodfonds opgericht om medicijnen en voedselpakketten te kunnen aankopen.

Alhoewel er nu weer gevoetbald mag worden op de velden van het sportcomplex de Mandelmeersen in Oostrozebeke wordt er voorlopig toch geen gebruik van gemaakt. Reden hiervoor is onder meer dat alle velden opnieuw werden ingezaaid. Intussen werden ook verschillende openluchtterreinen in de gemeente weer opengesteld.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

Nu het gemeentebestuur heeft beslist dat alle activiteiten tot en met 31 augustus 2020 worden geannuleerd betekent dit dat de succesvolle Peloezefeesten tijdens het weekend van 3-5 juli niet doorgaan. Daarnaast worden ook het jaarlijks tuinfeest van WZC Rozenberg en de Zwarte Markt geannuleerd.