Donderdag 24 september, 2020

Nieuws uit Oostrozebeke

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Niet alleen fietsen, maar recreatie in eigen regio zit volop in de lift. Hiermee opende burgemeester Koen Degroote de voorstelling van de herwerkte Mandeldalfietsroute vanuit het prachtig provinciaal domein Baliekouter in Wakken.

Tijdens de jongste gemeenteraadszitting informeerde raadslid Annelies Braekevelt naar de huidige bezettingsgraad in het woon-zorgcentrum. Gezien er in deze precaire coronatijden geen nieuwe bewoners mochten aangenomen worden informeerde het raadslid naar de compensaties die het woon-zorgcentrum heeft ontvangen van de Vlaamse overheid. OCMW-voorzitster en schepen Carine Geldhof verduidelijkte de compensatiebedragen.

Op de gemeenteraad vroeg oppositieraadslid Koen Vandenbroucke waarom de pas geschilderde oranje fietssuggestiestroken stoppen aan het kruispunt met de Nieuwstraat en niet doorlopen tot aan het einde van de Stationsstraat. Ook wordt er volgens raadslid Vandenbroucke nog veel te snel gereden in de Stationsstraat.

De oppositieraadsleden Marijke Verbeke en Greet Desmet waren helemaal niet mals voor het werk van de groendienst. Vooral de omgeving van de Ginstekerk zou er verwaarloosd bijliggen. "Dat kan niet met de vormsel- en communievieringen in het vooruitzicht", klinkt het.

Na het sluiten van de volksherberg Joyce en later Reno in de Kalbergstraat komt er nu op dezelfde locatie een broodjeszaak, gerund door Hannelore Deseyne en Debby Van Daele. Zij kozen voor de naam DELO.

Het zag er tot voor kort naar uit dat de Oostrozebekenaren het dit jaar zonder Oktoberkermis zouden moeten stellen en dat is sinds de Grote Oorlog nog nooit gebeurd. Gelukkig is het tij inmiddels gekeerd. Begin oktober strijkt de kermis dan toch opnieuw in Oostrozebeke neer.

Op de basisschool Mandelbloesem op de site in de Wielsbekestraat werd het schooljaar heel positief gestart. Alle leerlingen en kleuters werden er op dinsdag morgen ontvangen met een brede glimlach en de meesten hadden zoals gevraagd een positie bril opgezet.

Hij had amper een tweetal weken de oversteek gemaakt van van de basisschool Heilig Hart naar Sint-Pieter in Emelgem toen het coronavirus de hele wereld lam legde. Directeur Tommy Van Steenwinkel zette meteen in op heldere communicatie en kijkt na een deugddoende vakantie uit naar 1 september. "Elk kind moet zich hier goed voelen. Dan voel ik me óók goed."