Donderdag 13 augustus, 2020

Nieuws uit Oostnieuwkerke

Nadat het bestuur van SK Westrozebeke donderdagavond 6 augustus al besliste om de trainingen voor alle categorieën stop te zetten, nemen de buren van neo-eersteprovincialer KSK Oostnieuwkerke nu dezelfde beslissing.

Van de 67 besmettingen bij vleesverwerkend bedrijf Westvlees in Westrozebeke, wonen er 48 in West-Vlaanderen. Negen besmette werknemers wonen in Staden zelf, dat vanaf zaterdag een mondmaskerplicht invoert in de bebouwde kom van alle deelgemeenten. Ook inwoners uit Roeselare, Hooglede, Moorslede, Houthulst, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Passendale en Wervik raakten besmet.

Onze provincie blijft slecht scoren in de actuele coronacijfers, al lijkt het probleem zich vooral te concentreren op de clusters Ledegem-Moorslede en Torhout-Kortemark. In de eerste cluster is de trend licht dalend, in de tweede stijgt hij opvallend. Maar er zijn ook nog altijd 26 gemeenten waar in de voorbije week (11 t/m 17 juli) geen enkele nieuwe besmetting werd opgetekend.

Alhoewel de coronacijfers nationaal blijven stijgen, lijkt de situatie zich in West-Vlaanderen wat te stabiliseren : in Ledegem dalen de cijfers weer, maar in buurgemeente Moorslede stijgen ze nog, net als in Oostrozebeke. In bijna de helft van onze gemeenten was er in de voorbije week (11 t/m 17 juli) geen enkele besmetting.

Wat is de leukste, warmste én mooiste provincie ter wereld? West-Vlaanderen, toch?! Klein probleem wel: in Limburg beweren ze net hetzelfde. Daarom gaan wij in duel met die Limburgers. Samen met Het Belang van Limburg willen we voor eens en altijd uitmaken welke provincie nu echt de beste is. Die strijd kan je de komende twee weken op de voet volgen. Bij deze krant zit dan een unieke extra bijlage: Het Belang van West-Vlaanderen.

Binnenkort gaan zowel meisjeschiro 't Scamanderke als jongenschiro Jooniek op kamp. Dat doen beide verenigingen met meer dan honderd leden. "Nog nooit zijn er zoveel kinderen, verbonden aan de twee verenigingen, mee geweest. Allicht heeft de coronacrisis hier een invloed op", luidt het.

Hannelore Raes staat samen met Filip Wallays aan het hoofd van Agristo, het aardappelbedrijf dat hun vaders midden jaren tachtig stichtten. Hannelore groeide zelf op in Oostnieuwkerke, de plek waar ze haar eerste stappen zette in de wereld van de groenten, met een studentenjob in de bloemkolenoogst.

Twee koppels uit Roeselare riskeren voor de rechtbank in Kortrijk celstraffen tot 40 maanden en boetes van 24.000 euro voor jarenlange verkoop van kilo's cannabis, cocaïne en xtc. De openbare aanklager wil ook zo'n half miljoen euro drugsgeld verbeurd verklaard zien. Drie beklaagden zitten al ruim een jaar in de cel.

Het gaat hard voor eventplanner Jesse Callens. Vorig jaar nam hij met zijn evenementenbureau just.e.vent de uitbating van feestlocatie de Colliemolenhoeve in Oostnieuwkerke op zich. Straks neemt hij ook de uitbating van het Soutershof in Staden voor zijn rekening. Daarmee houdt het voor Jesse niet op. Hij is momenteel op zoek naar een derde locatie voor het organiseren van kleinere events met een ietwat andere insteek.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.