Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Oostduinkerke

De provincie West-Vlaanderen opende met het gebied van de Koolhofput haar negentiende provinciedomein. Het domein dient als een groen scharnierpunt tussen Oostduinkerke en Nieuwpoort-Stad en grenst aan het kanaal Nieuwpoort-Veurne en aan de groene as De Frontzate. De provincie zet het domein tot 17 juli extra in de kijker.

Een vrouw van in de 50 uit Kortrijk heeft zes maanden cel met uitstel gekregen voor de jarenlange belaging van haar buren in haar vakantiewoning in Oostduinkerke. Het gaat om een bijzondere vorm van belaging: "Die vrouw deed niets anders dan hen te begluren. Ze is de specialiste van het staren." Ze moet haar buren samen 3.500 euro schadevergoeding betalen.

De N82 Nautilus is de nieuwe aanwinst van Sam Zwertvaegher (40) uit Koksijde en Diederik Jacobs (41) uit Oostduinkerke. Vrijdag losten ze in de Nieuwpoortse Vismijn na hun eerste officiële vaart hun eerste 200 kg garnalen en er wachtte hen een feestelijk onthaal door het stadsbestuur. Daar was alle reden toe: de twee jeugdkameraden blazen de Nieuwpoortse visserij weer extra leven in door de vloot te versterken met een vijfde vissersvaartuig.

In het zaalvoetbal speelt ZVC Assebroeke voor het tweede seizoen op rij in eerste nationale, drie ploegen uit West-Vlaanderen treden aan in de Vlaamse competitie en de Vlaamse Zaalvoetbalbond West-Vlaanderen gaf bij de mannen nu ook de provinciale reeksen vrij.

Het provinciebedrijf Westtoer en de tien kustgemeenten zorgen deze zomer voor uitgebreide informatie om een vakantie aan de kust te plannen. 'Welkom', 'veilig' en 'comfortabel' zijn de kernwoorden. Handig is de kustbrede informatie die de actuele situatie in de badplaatsen toont.

Tijdens de coronacrisis werd meer gepiekerd, hadden mensen meer stress en verveelden zich meer. Maar niet aan de kust, en dat is mogelijk te danken aan de nabijheid en vlotte toegang tot de zee. Dat blijkt uit een bevraging van het VLIZ, de Universiteit Gent en de KU Leuven.

De NMBS zal op haar website een link plaatsen naar de druktebarometer van Westtoer om een massa aan zee te vermijden tijdens de zomermaanden. Dat bevestigt gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. De gemeente Knokke-Heist en de gouverneur zijn ongerust omdat de NMBS nog geen duidelijk protocol zou hebben voor hoe het treinverkeer deze zomer richting kust zal worden georganiseerd. De gouverneur roept de NMBS daarom op om snel met een duidelijk plan te komen.

Door de coronamaatregelen was het Lokaal Bestuur Koksijde genoodzaakt om, met pijn in het hart, de jaarlijkse Garnaalfeesten te schrappen. Sinds 1950 brengt dat topevenement tijdens het laatste weekend van juni in Oostduinkerke een massa volk op de been. Dit zomaar laten voorbijgaan vond het Lokaal Bestuur niet kunnen, dus werd er een voorzichtige miniversie georganiseerd...

Toch is het zeker nog lang niet business as usual voor onze logies. Tussen half maart en half mei waren er tot 90% minder boekingen dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het is pas vanaf half juni dat de boekingscijfers het niveau van 2019 opnieuw beginnen te overschrijden.

Oostende blijft de Koningin der Badsteden. De West-Vlaming gaat daar immers het liefst op het strand bakken en braden, zo blijkt uit een peiling in opdracht van onze krant. Opvallend: net na Oostende volgt Nieuwpoort. Ver achter hen vervolledigt Koksijde het podium. Middelkerke en Bredene zijn het minst populair.