Zaterdag 24 oktober, 2020

Nieuws uit Oostduinkerke

Zelden meegemaakt dat één familie grote successen kent op een kampioenschap. Dat is wel het geval in TTC Oostduinkerke. De familie Werner won onlangs gouden en zilveren medailles op het PK in Roeselare. Als het aan hen ligt, houdt het succes niet op.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Anderhalf jaar lang legden Bo De Clercq (36) en Christoph De Vriendt (47) zich toe op wat de apotheose moest worden van hun noeste inspanningen. Vrijdag 16 oktober opende het ondernemersduo de deuren van 't Zoet Genot op enkele passen van de oude locatie, maar in een stijlvolle hedendaagse setting. Op het enthousiasme en de hoge verwachtingen van de klanten en het team van 't Zoet Genot werd echter 's avonds al een domper van formaat gezet. De overheid besliste om vanaf maandag 19 oktober alle horecazaken voor een hele maand te sluiten.

Het zit de Gentse neuzenverkoper Carl Demeestere niet mee dit jaar... Vol enthousiasme begon hij dit jaar aan een nieuw avontuur in Sint- Idesbald, maar al bij de start stak de coronaduivel stokken in de wielen. Met vertraging opende hij Brasserie See&Sea op 8 juni en daar had en heeft hij nog altijd meer ambitieuze plannen. Van zijn neuzenkarretje in Gent heeft hij noodgedwongen afscheid genomen. De toeristen bleven de voorbije maanden massaal weg, en die zorgden net voor de grootste omzet.

Belinda's Kitchen op de Zeedijk van Oostduinkerke onderscheidt zich van de doorsnee horecazaken met een uniek assortiment huisgemaakte koekjes, granola's, authentieke Italiaanse pizza's en gelato. Het creatieve brein van de zaak is Belinda MacDonald die voor haar aperitiefkoekje met kaas van kaasboerderij De Moerenaar een erkenning kreeg als 100 % West-Vlaams streekproduct.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Een man uit Oostduinkerke riskeert een jaar celstraf voor belaging van zijn ex-partner. Volgens het openbaar ministerie stuurde hij in totaal 2.792 berichten, gemiddeld tien per dag. Ook probeerde hij haar dagelijks zo'n tiental keer te bellen omdat hij de relatiebreuk niet kon verkroppen. Zelfs toen hij werd opgepakt en ondervraagd, bleef hij gewoon verder doen en zocht hij haar tal van keren op.

De zaakvoerder van een schrijnwerkerij in Oostduinkerke is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot een geldboete van 6.400 euro, waarvan 4.000 euro met uitstel, voor een ernstig arbeidsongeval. Een toen 21-jarige stagiair verloor twee vingertoppen bij een ongeval met een zaagmachine. Het arbeidsauditoraat had 8.000 euro boete gevorderd voor B.G. (38) uit De Panne.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

We hebben de voorbije maanden al heel wat straffe coronastoten zien passeren. Ultraloper Jack Desille uit De Panne overtreft ze echter allemaal, want hij liep en wandelde de voorbije twee weken tien keer van zijn woonplaats naar Knokke-Heist en terug. Hij wil daarbij geld inzamelen voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Een bejaard echtpaar uit Oostduinkerke, bestaande uit twee mannen van 78 en 68 jaar oud, moest zich dinsdagmorgen voor de Veurnse strafrechter verantwoorden voor het bezit van zes kinderpornofoto's. Die werden tijdens een huiszoeking aangetroffen op een laptop maar dateren nog uit 2014. Beide mannen gaan voor de vrijspraak omdat de beelden per ongeluk op de computer recht zouden zijn gekomen.

Hangt de toekomst van de Belgische vissers af van een 'privilegie' uit 1666 van de Engelse koning Karel II aan de stad Brugge? Het zou best kunnen, want de visserijsector wacht met een bang hartje de uitkomst van de brexitonderhandelingen af. Onze vissers halen hun vangst en omzet immers voor meer dan de helft uit Britse wateren. "Als de toegang tot de Britse wateren voor onze vloot ernstig in het gedrang komt, zullen we het privilege inbrengen", zegt Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V).

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Drie schoonbroers willen komend weekend de hele kustlijn afstappen in het kader van de actie WALS die de vrienden van ALS-patiënt Wannes Boudrez hebben opgezet. Mee wandelen kan op zaterdag 3 oktober, maar je kan ook een donatie doen voor WALS.

Op de stranden langs onze westkust en Noord-Frankrijk zijn meer dan duizend flessen motorolie aangespoeld die liefst 54 jaar op de zeebodem hebben gelegen. Storm Odette zat daar voor iets tussen. Het was strandjutter Aäron Fabrice de Kisangani uit Oostduinkerke die de extreme hoeveelheid bidons van BP zondag opmerkte en het hele traject afwandelde.

Storm Odette heeft voor een kleine ravage gezorgd in de tuin van een vakantievilla in de Dahlialaan in Oostduinkerke. Liefst vier boomreuzen sneuvelden ter tegelijkertijd en kwamen op het dak van het huis terecht.