Zondag 5 april, 2020

Nieuws uit Oostduinkerke

Dit seizoen worden er geen kampioenstitels toegekend in het Belgische volleybal. De geplande hervorming voor de competitie 2020-2021 wordt wel doorgevoerd. En dat brengt een aantal verschuivingen met zich mee. Een overzicht, met meteen ook al de nieuwe namen van de reeksen erbij.

Dit weekend start normaal de paasvakantie, in andere jaren het eerste grote toeristische rendez-vous aan de kust. Maar dit jaar wordt de paasvakantie een toeristische flop." Burgemeester Léopold Lippens van Knokke-Heist schrapte meteen alle evenementen voor het hele jaar, toerismebedrijf Westtoer wil zo ver niet gaan.

De coronacrisis stelt een koppel uit Waregem voor een bikkelharde keuze: blijven ze in hun tweedeverblijf in Oostduinkerke of gaan ze terug naar huis, waar ze samen onder één dak wonen met het gezin van hun zoon? "We willen ons kleinkind zeker niet besmetten, of omgekeerd, maar hier in Oostduinkerke riskeren we een boete", zeggen Guy Van Braekel (63) en Brigitte Delapierre (53).

Wie zich vanaf nu niet meer houdt aan de maatregelen die de federale regering heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt een gerechtelijke minnelijke schikking te moeten betalen die 250 euro zal bedragen voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Een tweede inbreuk kan aanleiding geven tot een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Dat meldt het college van procureurs-generaal, dat een uitgebreide omzendbrief heeft opgesteld.

Huize Rozenwingerd in Oostduinkerke is een voorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking. De bewoners, allemaal mensen met een beperking, zijn er al sinds 13 maart in quarantaine geplaatst en mogen tot 19 april geen bezoek krijgen van familie of vrienden. Maar dit weekend kregen ze onverwacht (vanop veilige afstand) bezoek van Viktor, Marie en Gert Verhulst.

Eerder besliste de Raad van Bestuur van Basketbal Vlaanderen al om de competities per direct en definitief te beëindigen. Een identieke beslissing werd door de RvB van Basketball Belgium genomen. Aan competitiesport is het echter eigen om een eindklassement op te maken, zeker wanneer dat bepalend is voor het stijgen en dalen, zoals op niveau van seniorcompetities.

Alle kustgemeentes volgen de redenering van de corona-experts en raden iedereen maximaal af om zich te verplaatsen. PZ Westkust zet extra politieteams in om daarop toe te zien en patrouilleert opvallend in het straatbeeld om de opgelegde sociale afstand van 1,5 meter en samenscholing te controleren. Ze bewaken ook de invalswegen naar de kustgemeentes en sturen elke bestuurder terug die geen geldige reden heeft om zich richting kust te begeven.

Naast ziekenhuizen en woonzorgcentra hebben ook instellingen voor mensen met een beperking te maken met mensen die nood hebben aan permanente ondersteuning en zorg. Ook zij moeten dit in huidige omstandigheden op alle mogelijke manieren blijvend kunnen garanderen. Hier wordt heel weinig aandacht aan geschonken in de pers, waardoor zij onder de radar blijven als het gaat om waardering voor de inzet van hun medewerkers, maar vooral de materiële ondersteuning blijft uit.

In navolging van de beslissing om alle indoorvolleybalactiviteiten voor het seizoen 2019-2020 definitief stil te leggen, werd er door Volley Belgium en Volley Vlaanderen een beslissing voor komend beachvolleybalseizoen genomen.