Woensdag 8 juli, 2020

Nieuws uit Ooigem

Lucien Vandesompele, 61 jaar toegewijde echtgenoot van Yolande Vanden Avenne, is geboren in Ooigem op 17 juni 1931 en er thuis omringd door zijn familie rustig overleden op 5 juli, gesterkt door het sacrament van de zieken.

Eind juni nam basisschool Het Vlinderbos afscheid van twee juffen. Kleuterjuf Wieny Galle (59) en gymleerkracht Ann Pauwels (61) hebben 40 jaar lang de Ooigemse jeugd in hun klas ontvangen. "In het onderwijs terechtkomen was onze droom", blikken ze terug.

Door het wegvallen van alle marathons tot nader order besloten drie teamleden van het Kortrijkse Aqua Protect 3 Team zelf het initiatief te nemen en hun 'Marathon 4'59"' te organiseren.

Al voor het derde jaar op rij duiken gevaarlijke blauwalgen op in het kanaal Roeselare-Leie en dat leidt tot een verbod op waterskiën, jetskiën en wakeboarden over de hele lengte van het kanaal. De Roeselaarse Kajakvaarders mogen wel nog uitvaren, net als de pleziervaartboten.

Na de voorbereidende werken van afgelopen maanden starten op 1 juli de werken voor een nieuwe Leiebrug tussen Ooigem en Desselgem. Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg bouwt die omdat de huidige brug te laag is voor de moderne binnenvaart.

Tegen eind 2023 zal een studie- en besluitvormingstraject klaar voor de verbinding van de haven van Zeebrugge met het Seine-Scheldeproject. Al benodigde financiële en technische uitvoeringsplannen moeten tegen dan ook voorzien zijn. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Vlaams Parlementslid Martine Fournier (CD&V).

In de lijst van gemeenten waren de voorbije twintig jaar het meest bebouwing bijkwam, springt Wielsbeke meteen in het oog. Op twintig jaar tijd kwam er in Wielsbeke, Sint-Baafs-Vijve en Ooigem maar liefst 10,96 procentpunt bebouwing bij. Wie rondwandelt in de gemeente, worstelend met platteland en industrie, ziet meteen waar.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.