Zorgverleners in spe leren levens redden in levensechte simulatieruimte van Vives Kortrijk

Speciale videoprojecties zorgen voor een levensecht gevoel.©Kurt De Schuytener KDS
Speciale videoprojecties zorgen voor een levensecht gevoel.©Kurt De Schuytener KDS
Annelies Nollet

Zorgverleners komen vaak in harde, moeilijke situaties terecht. Denk maar aan overstromingen of aardbevingen. Dankzij gloednieuwe technologie van hogeschool Vives, campus Kortrijk hoeven ze die situaties niet voor het eerst in het veld te beleven. Een speciale simulatieruimte kan de geluiden, de geur en zelfs de wind van een levensbedreigende situatie creëren. Vives hoopt zo de overlevingskansen van patiënten te vergroten.

Hogeschool Vives, campus Kortrijk beschikt over een gloednieuwe hoogtechnologische simulatieruimte: de Immersive Room. In deze kamer kunnen aan de hand van 270 graden videoprojecties op vloer en muren, geluid, reuk, wind, en rook levensechte omgevingen nagebootst worden. Denk bijvoorbeeld aan een treinstation, een drukke straat of een luchthaven.

Levens redden

Op die manier worden zorgverleners in spe echt meegezogen in de situatie en leren ze zo efficiënt mogelijk handelen in een levensechte context. Zo kunnen ze later effectief levens redden. Zowel studenten verpleegkunde en vroedkunde van Vives als zorgverleners uit het werkveld kunnen hun skills aanscherpen in deze ruimte.

“Wetenschappelijk onderzoek toont immers aan dat wanneer zorgverleners in een veilige context fouten kunnen detecteren en bespreken, de sterftecijfers significant kunnen verlaagd worden”, aldus Karel Decaluwé, hoofdverpleegkundige op de spoedafdeling van AZ Groeninge in Kortrijk. Hij volgde een simulatiesessie in de Immersive Room.

“Bij AZ Groeninge hebben we een intern simulatiecentrum. Daarnaast volgde ik reeds meerdere externe simulatietrainingen bij Vives. De training in de Immersive Room gaat toch nog echt een stapje verder dan de andere simulatiesessies die ik hiervoor volgde. Je wordt als zorgverlener echt meegezogen in een heel realistisch scenario omdat de omgeving echt heel waarheidsgetrouw wordt nagebootst. Het is ongelooflijk hoe er op basis van beeld, geluid, geur- en windeffecten een dergelijke realistische setting kan worden gecreëerd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Andere simulaties vinden doorgaans plaats in een ziekenhuisomgeving. Het grote voordeel van deze Immersive Room is dat eender welke omgeving perfect kan worden nagebootst. Net hierdoor wordt de situatie zo realistisch en ga je er ook echt in op, en komen er leerkansen naar voren waar we dan in de toekomst als hulpverlener in real life rekening mee kunnen houden. Ik was enorm onder de indruk en zodanig enthousiast dat ik binnenkort met mijn team van de spoedafdeling een training hierin zal volgen.”

Fouten komen boven

Christof Patyn, coördinator van het Vives Simlab waar de Immersive Room deel van uitmaakt, vertelt: “Net doordat de situatie zo levensecht wordt nagebootst komen ‘fouten’ op allerlei vlakken sneller naar boven, bijvoorbeeld in het communiceren of onderling samenwerken. In onze gewone simulatieruimtes wordt de basis gelegd om verpleegkundigen en vroedvrouwen in opleiding hun skills te laten inoefenen.”

De Immersive Room maakt onderdeel uit van het VIVES Simlab. Dit lab heeft verspreid over drie locaties (Brugge, Kortrijk en Roeselare) en zeven simulatieruimtes.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.