Straks nog meer les in openlucht bij De Kleine Wereld

© PNW
© PNW
Redactie KW

Op de terreinen van Freinetschool De Kleine Wereld In Waregem verdwijnen enkele oude stallen onder de sloophamer. Ze ruimen plaats voor een polyvalente zaal en een buitenklas, die tegen 1 september klaar moeten zijn. De buitenklas zal al in mei gebruiksklaar zijn. “Het gevolg van de coronacrisis? Neen, hoor, hier laten we al een tijdje lessen buiten plaatsvinden”, zegt coördinator Mien Desmet.

De Kleine Wereld, waar 150 leerlingen school lopen, is al lang overtuigd van het buitenleven. De Freinetschool beschikt over een terrein van 6.000 vierkante meter met weiland en een voedselbos. Komend weekend verdwijnen enkele stallen om daar een buitenklas neer te poten. “Qua akoestiek was de schuur niet ideaal om buitenlessen te geven. We doen dat al een hele tijd, maar in regen en wind is dat niet evident. Met de buitenklas zullen onze leerlingen wat beschut zitten”, zegt coördinator Mien Desmet.

Omgeving stimuleert

De school maakt zich sterk dat buitenlessen een meerwaarde betekenen. “De eerste dagen zijn de kinderen door alles afgeleid, maar eens ze het gewoon zijn, is de concentratie net een stuk groter dan binnen. De omgeving stimuleert en geeft letterlijk zuurstof.” De buitenklas wordt ingericht met boomstammen om op te zitten en eventueel enkele tafeltjes. “Het is niet de bedoeling daar de schrijfmotoriek met perfecte zithouding te onderwijzen”, lacht ze. “Wel kunnen er perfect knutsellessen plaatsvinden.”

Geen subsidies

Voor De Kleine Wereld is dit een groot project, want de Freinetschool maakt geen aanspraak op subsidies voor de bouw. “We proberen te besparen door veel zelf te doen met de ouders, maar nu gaat dat uiteraard niet. Net als de samenkomsten, die we in onze toekomstige polyvalente zaal willen organiseren. Vier of vijf keer per schooljaar doen we dat om de ouders te tonen waar hun kinderen mee bezig zijn. Tot voor de coronacrisis deden we dat in het Jeugdcentrum, over enkele maanden kunnen we dat hopelijk in onze eigen school doen”, besluit Desmet. (PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.