Speelstraten gaan vroeger dan voorzien van start in Kortrijk

De meeste kinderen zijn deze week al thuis van school.© AN
De meeste kinderen zijn deze week al thuis van school.© AN
Annelies Nollet

Nu er deze week ook voor scholen een paaspauze geldt en het prachtig weer is buiten, besloot het Kortrijkse stadsbestuur om de speelstraten een weekje eerder te openen. Verschillende van de vijftien organisatoren van speelstraten, gingen op dat aanbod in.

Spelen op straat kan in Kortrijk traditioneel enkel tijdens de schoolvakanties. En dan enkel in die straten waar dat werd aangevraagd. “ Maar tijdens de paaspauze gaan we een weekje vroeger van start”, legt schepen van Jeugd Bert Herrewyn (Vooruit) uit. “Zo creëren we veilige buitenspeelruimte nu de meeste kinderen vanaf deze week al thuis zijn.”

“We boden de organisatoren van de vijftien aangevraagde speelstraten dus de kans om deze week reeds te starten in plaats enkel tijdens de paasvakantie. Verschillende van hen gingen daar al op in. De woensdag na de Paasvakantie, op 21 april is het bovendien Buitenspeeldag en dan kunnen de organisatoren de speelstraat daarvoor eveneens gebruiken”, aldus de schepen.

Stapvoets verkeer

Een speelstraat is een openbare weg, of een stukje ervan, die tijdelijk en tijdens bepaalde uren worden omgetoverd tot een heus speelparadijs voor alle kinderen uit de buurt. Een speelstraat bant immers het doorgaand verkeer uit de straat waardoor kinderen er zich naar hartenlust en zonder zorgen kunnen amuseren. Enkel bewoners van de straat of mensen die er een garage hebben mogen er ‘stapvoets’ doorheen rijden tussen 14.00 en 20.00 uur.

Uiteraard zijn de geldende coronamaatregelen van toepassing in de straten. Dat wil zeggen dat maximum vier volwassen toezicht mogen houden op een afstand van 1.5 meter van elkaar, met mondmasker.

Wie nu nog een speelstraat wil aanvragen, kan dat nog voor de Buitenspeeldag. Surf daarvoor naar kortrijk.be/speelstraat . Daar vind je ook alle info en voorwaarden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.