Skateboardinitiatie voor jeugd meteen populair

Jongelui in de weer op hun favoriete plank.© AVH
Jongelui in de weer op hun favoriete plank.© AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Al een tweetal jaar probeert de gemeente Maldegem de skateboardende jeugd te verenigen. Een werkgroep met ondersteuning van de gemeente, de jeugddienst en de Rotary van Maldegem organiseert nu initiatielessen, en de interesse daarvoor is bijzonder groot. En er is al een bestek opgemaakt voor een nieuw skatepark.

Elke maand vergadert jeugddienstmedewerkster Ilona Van Canneyt met skaters en Rotary Maldegem. Op die manier verloopt de vooruitgang inzake de initiaties en het toekomstige, nieuwe skatepark op een vlotte manier.

“Normaal organiseren we jaarlijks een skate-event, maar om redenen die voor de hand liggen, kon dat evenement nu helaas niet doorgaan”, zegt Van Canneyt. “In de werkgroep ontstond het idee om initiaties te organiseren. We hebben namelijk een paar skaters van 35 tot 40 jaar die al veel ervaring hebben. Zij geven nu iedere eerste zaterdag van de maand een initiatie, van 15 uur tot 16.30 uur. We mikken op een doelgroep van kinderen tussen tien en twaalf jaar. Aanvankelijk mikten we op een selecte groep die alle initiaties zou kunnen volgen, maar omdat de vraag zodanig groot was, hebben we beslist om voor elke initiatie maximaal vijftien deelnemers te laten inschrijven.”

Verzekerd

De initiaties lokken erg veel deelnemers en waar eerdere bijeenkomsten slechts op een beperkte opkomst konden rekenen, zijn de sessies van dit voorjaar enorm populair.

“In een oogwenk zaten de sessies van februari, maart en april vol. Enkel voor mei en juni zijn er nog een paar plaatsen. De gemeente voorziet enkele skateboards, maar de meeste deelnemers brengen hun eigen materiaal mee. Bovendien is elke deelnemer verzekerd door de gemeente”, vertelt Van Canneyt.

De gemeente voelt dat skaten opnieuw een hype onder de jeugd is: “We zien steeds meer skaters aan het zwembad en op de markt in Maldegem”, zegt Van Canneyt. “Sinds skateboarden een olympische sport is geworden, willen steeds meer jongeren die sport beoefenen.”

Kamp en Nieuw park

De gemeente bekijkt nu samen met de werkgroep de mogelijkheden om een heus skateboardkamp te organiseren tijdens de schoolvakanties.

“Bovendien zoeken we nu uit of we alle activiteiten niet beter in een vzw gieten, maar daarvoor zijn we nog in overleg. Vanuit de jeugddienst hebben we een goed contact met de skaters en we hopen dit alles verder uit te bouwen. Het bestek voor een nieuw skatepark is ook gemaakt, maar de timing daarvoor is nog onzeker. Ik hoop in ieder geval dat we nog dit jaar kunnen beginnen bouwen”, besluit Ilona Van Canneyt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.