Sint-Maartensscholen Ieper stellen nieuwe richtingen voor op infodagen op 23 en 24 april

Directeur Matthias Archie bij de banner aan de Rijselpoort. Opvallend is dat de richting Sport er ook op staat, ook al heeft scholengemeenschap SMSI die niet gekregen. “We hadden het nochtans wel verwacht”, klinkt het. (foto TOGH)
Directeur Matthias Archie bij de banner aan de Rijselpoort. Opvallend is dat de richting Sport er ook op staat, ook al heeft scholengemeenschap SMSI die niet gekregen. “We hadden het nochtans wel verwacht”, klinkt het. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Vanaf volgend schooljaar kunnen scholieren de richting Sportwetenschappen volgen in het College. Het VTI krijgt met Bouwwetenschappen ook een nieuwe richting. En in de Heilige Familie zal je al vanaf de tweede graad Toerisme kunnen volgen. Dat zijn slechts enkele veranderingen die op til staan in de Sint-Maartensscholen.

Scholengemeenschap Sint-Maartensscholen Ieper (SMSI) organiseert op vrijdag 23 en zaterdag 24 april infodagen om (potentiële) leerlingen en hun ouders kennis te laten maken met het aanbod van de scholen College, Lyceum, Immaculata, Heilige Familie en VTI. “Door de hervorming veranderen heel wat namen van richtingen, maar ook behoorlijk wat inhouden van richtingen”, weet Matthias Archie, algemeen coördinerend directeur van SMSI.

“Fundamenteel is dat er door de hervorming in de tweede graad niet meer wordt gesproken over ASO, TSO of BSO, maar over drie ‘finaliteiten’. “Je hebt de finaliteit doorstroom, waarbij het de bedoeling is dat leerlingen doorstromen naar de universiteit of hogeschool”, legt Matthias Archie uit. “Daar zitten al onze huidige ASO-richtingen in, maar ook de sterke TSO-richtingen. Dan is er ook de dubbele finaliteit, waarbij leerlingen ofwel kunnen doorstromen naar een gerichte bachelor of HBO5, ofwel meteen naar de arbeidsmarkt. Dat zijn de meeste van onze TSO-richtingen en sommige BSO-richtingen. Ten slotte heb je de finaliteit arbeidsmarkt. Daar is het de bedoeling dat leerlingen meteen na het afstuderen in het secundair effectief aan het werk gaan.”

Sportwetenschappen

Naar aanleiding van de hervormingen hebben de Sint-Maartensscholen een aantal nieuwe richtingen aangevraagd, en gekregen. “Sportwetenschappen is een belangrijke. Die richting kunnen leerlingen volgen in het College en is een combinatie van een echte, zware wetenschappelijke richting en een beetje meer sport. Sportwetenschappen zit in de finaliteit doorstroom. Het is de bedoeling dat die leerlingen doorstromen naar paramedische beroepen, zoals kinesitherapie. We hadden ook sport aangevraagd op het vroegere TSO-niveau, maar dat hebben we helaas niet gekregen.”

“Een tweede richting die helemaal nieuw is, is de richting Bouwwetenschappen in het VTI. Dat komt op ongeveer hetzelfde niveau als het vroegere Industriële Wetenschappen, dat nu Technologische Wetenschappen wordt genoemd. Dat zit ook in de finaliteit doorstroom, met de bedoeling om verder te studeren, bijvoorbeeld Industrieel Ingenieur Bouwkunde of bachelor Bouw.”

“Toerisme in de tweede graad is ook een nieuwe richting. Wij hadden dat al in de derde graad. Dat kon je doen in de Heilige Familie als je Handel, en dan vooral Handel-Talen, gedaan had. Omdat de Ieperse regio nogal een toeristische regio is, vinden we het toch niet onbelangrijk dat leerlingen toerisme kunnen volgen vanaf de tweede graad.”

Dat zijn de echte nieuwe richtingen, maar daar blijft het niet bij. “We zetten ook specifiek in op een aantal unieke richtingen die wij als enige in de regio hebben. Dat is in de eerste plaats Kunst (in de Heilige Familie, red.) . Dat hebben we al, maar we maken nog eens extra promotie daarvoor omdat het elders in de regio niet aan bod komt. Restaurant-Keuken ook niet. Wie daarin verder wil, moet naar Brugge of Koksijde. Sedert vorig jaar kan je dit ook volgen in de eerste graad in Immaculata. En Haar- en Schoonheidsverzorging. Dat kun je ook niet volgen in Poperinge, Menen, Roeselare…”

Videocall

Nu komt het erop aan om alle vernieuwingen goed uit te leggen aan toekomstige leerlingen, al is dat niet evident in coronatijden. “Normaal doen wij een infosessie voor 500 à 600 man in het Perron. Dit jaar hebben we in de plaats een digitale beurs georganiseerd. Mensen moesten inloggen, kregen een avatar en konden dan op de beurs lopen. Op het moment dat ze in de buurt kwamen van een leerkracht sprong er een videocall open en konden ze effectief in gesprek gaan. Dat was een heel interessant systeem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier