Schooldirecteur Johan Schietgat neemt na 22 jaar afscheid van basisschool Sint-Amands Noord Kortrijk

Johan Schietgat en zijn opvolger Koen Vanwynsberghe. (foto GF)
Johan Schietgat en zijn opvolger Koen Vanwynsberghe. (foto GF)
Redactie KW

Op 27 februari neemt Johan Schietgat afscheid als directeur van Sint-Amandsbasisschool Noord Kortrijk. Hij was er ruim 22 jaar directeur. Hij wordt op 1 maart opgevolgd door Koen Vanwynsberghe.

Johan Schietgat (62) is getrouwd met Christa. Hij is papa van Bram en Pieter en opa van Imme, Kasper, Staf en Suzan. “De hele familie woont in Kuurne, waar de ezels heersen”, lacht Johan, die als kind naar de vrije kleuterschool St.-Pieter Kuurne ging en daarna naar de gemeentelijke St.-Pieterschool. Daarna trok hij met de fiets naar het Sint-Amandscollege waar hij eerst het zevende deed bij meester Vandermarcke en daarna de Moderne volgde.

“Ik had er een prachtige tijd met mijn vrienden Hendrik, Jan, Geert en Bart. In mijn laatste jaar kreeg ik toen les van ‘Zweetie’, mijn beste leraar ooit, die onlangs overleed.” Op zijn 18e deed Johan zijn maturiteitsproef. “Blijkbaar was ik niet matuur genoeg want ik was gebuisd.” (lacht)

Daarna trok Johan naar Katho Kortrijk. “Ik twijfelde of ik de richting industrieel ingenieur of maatschappelijk assistent zou volgen. Het werd het laatste maar na 6 maanden was ik het sociaal zijn moe.” Het jaar erop trok Johan met zijn Volkswagen Kever samen met zijn beste vriend Johan Coopman naar de Rijksnormaalschool Kortrijk om schoolmeester te worden. “Daar werd ik laureaat en trouwde direct met Christa: geen werk en in de vakantie … je weet wel.”

Als eerste man

Zijn eerste job deed Johan bij Vandemoortele. Later mocht hij naar de Zusters. “Ik mocht als allereerste man een interim doen in de vrije lagere school.” Door zijn Rijksdiploma kon Johan niet benoemd worden en hij stapte over naar het gemeentelijk onderwijs: eerst de Boudewijnschool en dan de Centrumschool. “Ik was 17 jaar onderwijzer: eerst tien jaar het eerste leerjaar – het mooiste leerjaar – en dan taakleraar.”

“Het begon echter te kriebelen om directeur te worden en werd in 1998 aangesteld in het Sint-Amandscollege. Mijn directeur zei dat ik er missionaris ging worden. Het was een hele opgave om directeur te worden van een school waar je niemand kent, maar het team ontving mij met open armen en we gingen er direct voor”, vertelt Johan. “Al die jaren was voor mij maar een ding belangrijk: mijn team. Ik moest en zou ervoor zorgen dat de leerkrachten zich veilig en thuis voelden om optimaal te kunnen functioneren.”

Grote omwenteling

Als directeur maakte Johan een hele omwenteling mee binnen het onderwijs. “Een nieuw leerplan ZILL, het M-decreet, GOK, de komst van zorgcoördinatoren, de coronaperikelen, de nieuwbouw, de komst van de scholengemeenschappen, de vernieuwde manier van doorlichten, de LOP’s, de erg veranderde instroom van leerlingen, de komst van het Ontwikkelingsplan Kleuteronderwijs. Ik ben dan ook bijzonder trots dat ik twee keer na elkaar een advies 1 kreeg bij de doorlichting. Een dikke pluim voor mijn leerkrachten en speciale dank aan Johan Coopman.”

“Ik ben bang voor het zwarte gat want ik voel me enorm thuis op deze school. Mijn vrouw zegt dat ik liever op school ben dan thuis, wat niet waar is, maar zo komt het over. (lacht) Hopelijk komt ’t Schoon Velootje’ erdoor zodat ik mij nog ten dienste kan stellen van de Kuurnse gemeenschap. Het is een soort fiets-bib waar kinderen aan een mooie prijs een fiets kunnen bekomen om veilig naar school te kunnen.” Johan wenst zijn opvolger Koen Vanwynsberghe alle succes toe.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier