Scholengemeenschap De 4 winden in Varsenare sluit de kleuterklassen niet: “De ouders zijn heel dankbaar”

© Davy Coghe
© Davy Coghe
Redactie KW

Zo goed als alle kleuterklassen in de regio bleven in de afkoelingsweek voor de paasvakantie dicht. Zo goed als overal was noodopvang voorzien maar in de scholen van scholengemeenschap De 4 Winden, met vestigingsplaatsen in Stalhille, Jabbeke, Zerkegem-Snellegem en Varsenare, konden de kleuters gewoon naar de klas.

De directeur van basisschool De Wassenaard in Varsenare geeft toe dat de verwarrende communicatie van de overheid grotendeels aan de basis ligt van de beslissing om de kleuterklassen open te houden.

“Door de beslissing van het Overlegcomité mochten oorspronkelijk enkel de lessen in de lagere school geschorst worden. Enkele dagen later werd ons gemeld dat de scholen zelf mochten beslissen om al dan niet ook de kleuterklassen te sluiten.”

“Eigenlijk waren we de speelbal van de overheid die ook onrust onder de leraren had gecreëerd. Ondertussen hadden we met onze scholengemeenschap al een plan uitgewerkt om de kleuterklassen open te houden, want we wilden de ouders en de kinderen niet in de steek laten. Ook al hoorden we andere berichten van de scholen in de regio, toch zijn we consequent gebleven en hebben we het welzijn van de kinderen vooropgesteld”, aldus Filip De Baets.

Presentjes

“De ouders zijn heel dankbaar dat de school toch open is”, gaat de directeur verder. “Het is immers geen sinecure voor thuiswerkende ouders om de opvang van hun kleuter halsoverkop te moeten regelen. De juffen krijgen heel wat dankbetuigingen en presentjes voor hun inzet. Voor hen is het geen vervroegde paasvakantie zoals voor veel kleuterleidsters in andere scholen.”

“Zelfs nu het stilaan duidelijk wordt dat ook kleuters het coronavirus kunnen verspreiden en overdragen op volwassenen staan ze paraat om de kinderen op te vangen. Als school leggen we hen ook in de watten, want dat verdienen ze.”

Lenteschoonmaak

“De leraren van de lagere school nemen al hun toezichten over en combineren dit met een lenteschoonmaak in hun eigen klas. In plaats van verdeeldheid onder de teamleden ontstaat er een soort collegialiteit waarbij iedereen zoveel mogelijk een andere collega helpt en steunt.”

De directeur betreurt dat de onduidelijke communicatie van zowel de overheid als de eigen onderwijskoepel voor zoveel verwarring zorgde. “Het was fout om de beslissing voor het al dan niet openhouden van de kleuterscholen naar de scholengemeenschappen door te schuiven. Daar bovenop was de reactie van de verschillende onderwijsnetten totaal verschillend.”

Juiste beslissing

“In het gemeenschapsonderwijs moesten de kleuterscholen dicht terwijl onze koepel enkel adviseerde om dit te doen. Boven ons hoofd werd een soort chaos gecreëerd en wij moesten het dan maar oplossen en aan de ouders communiceren. We zijn blij dat in de vier scholen van de scholengemeenschap zo goed als alle kleuters aanwezig zijn, dat bewijst dat we de juiste beslissing namen voor zowel de kleuters als de ouders. En nu maar hopen dat in de toekomst dergelijke misverstanden vermeden kunnen worden”, besluit directeur Filip De Baets.

(PD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.