Provinciale N-VA-fractie wil studentensubsidies internationalisering 2021 in West-Vlaanderen houden

Luc Coupillie, N-VA-provincieraadslid en bestuurslid N-VA Diksmuide.© MVO
Luc Coupillie, N-VA-provincieraadslid en bestuurslid N-VA Diksmuide.© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Omdat de coronacrisis de fysieke studenten- en docentenmobiliteit verhindert, stelt de provinciale N-VA-fractie voor om het studentenbudget internationalisering in 2021 in West-Vlaanderen te houden.

“Laatstejaarsstudenten kunnen een mooie bijdrage leveren aan innovatieve uitdagingen in onze West-Vlaamse bedrijven of instituten”, argumenteert provincieraadslid Luc Coupillie, die ook bestuurslid is van N-VA Diksmuide.

De provincie West-Vlaanderen steunt al jaren de internationale mobiliteit van studenten, jongafgestudeerden, docenten en onderzoekers. Deze actie is in 2020 danig in de war gestuurd. Door de covid-19-crisis waren talrijke studenten en docenten genoodzaakt hun internationale project te annuleren ofwel vroegtijdig af te breken om vervroegd uit het buitenland terug te keren. Toch voorziet de deputatie 360.000 euro in haar begroting voor 2021 om dit internationale studentenverkeer te ondersteunen.

“Nutteloze vliegtickets”

“Ongehoord”, stelt Luc Coupillie. “Gedeputeerde Jean de Bethune heeft zich tot de laatstejaarsstudenten gericht met de blijde boodschap dat ze in het voorjaar 2021 van West-Vlaamse steun kunnen genieten om wereldwijd stage te lopen. Begrijpe wie kan… De deputatie neemt hier een groot risico, een risico op vlak van publieke gezondheid en een risico om zoals in 2020 geld te verspillen aan nutteloze vliegtickets en verblijfskosten.”

De provinciale N-VA-fractie vraagt dan ook om onmiddellijk deze actie on hold te zetten. “Er zijn alternatieven om onze hogescholen en de West-Vlaamse academische wereld te steunen”, meent Luc Coupillie. “Houd het budget in ons eigen West-Vlaanderen. Laatstejaarsstudenten kunnen een mooie bijdrage leveren aan innovatieve uitdagingen in onze West-Vlaamse bedrijven of instituten.”

Kennis en inzichten

“Ondernemingen bruisen soms van innovatieve ideeën maar het ontbreekt soms aan tijd. Wanneer jonge, gedreven studenten ingeschakeld kunnen worden in vernieuwende projecten kan men met beperkte middelen innovatie waarmaken. Een bedrijf haalt zo nieuwe kennis en inzichten binnen en kan bovendien als eerste talent spotten en aanwerven.”

“Studenten krijgen op hun beurt de unieke kans om in een bedrijfscontext van innovatie te proeven. We stellen voor dat studenten-stagiairs en promotoren zouden kunnen gehonoreerd worden voor een thesis of proefschrift met innovatieve inslag. Een subsidiereglement moet wel snel uitgerold worden.”

“Studentenmobiliteit naar bijvoorbeeld China, Indië en Zuid-Afrika is in 2021 en wellicht daarna zeker niet gewenst”, besluit raadslid Coupillie. “Laat ons de voorziene middelen opnemen in het West-Vlaams relanceplan waar innovatie en digitalisering kernwoorden zijn. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier