Project Kzitermee wil mentale problemen uit taboesfeer halen

De negen studenten van links naar rechts: Margot Saelen, Febe Vanrobays, Charlotte buyse, Lisa Notebaert, Rhune Lefebvre, Saartje Vercruysse, Stijn Desseyn en Katrijn Mahieu. Marie Gauquie ontbreekt op de foto.© FM
De negen studenten van links naar rechts: Margot Saelen, Febe Vanrobays, Charlotte buyse, Lisa Notebaert, Rhune Lefebvre, Saartje Vercruysse, Stijn Desseyn en Katrijn Mahieu. Marie Gauquie ontbreekt op de foto.© FM
Redactie KW

Negen studenten uit de 3e bachelor verpleegkunde bundelden hun krachten samen om het initiatief ‘Kzitermee’ op de kaart te zetten. Op die manier willen de studenten uit de hogeschool Vives te Kortrijk meehelpen om het belang van mentaal welzijn bij jongeren in de kijker te zetten.

“Mentale problemen zijn vaak nog een taboe. Jongeren hebben schrik om hulp te zoeken en daar willen we met ons project verandering in brengen”, vertelt student Stijn Desseyn.

Het project waarvoor de negen studenten zich inzetten, heet ‘Kzitermee’. Het initiatief vertrekt vanuit de organisatie Logo Leieland. Die zett in op ziektepreventie en gezondheidspromotie. Logo Leieland startte het initiatief op om het taboe rond mentale problemen te doorbreken. Samen met de studenten proberen ze met hun campagne mensen te helpen om zich een weg te banen in het grote en nog onbekende hulpverleningsaanbod voor mentale problemen.

Met hun campagne willen ze focussen op jongeren. “Wij kozen om mee te helpen met de opzet van ‘Kzitermee’ omdat we mensen meer willen bewust maken dat mentale problemen vaak voorkomen bij jongeren. Zeker in deze donkere dagen voelen velen zich alleen. Wij willen hen helpen inzien dat ze er niet alleen voor staan. Er zijn veel organisaties en instanties die kunnen meehelpen aan een beter mentaal welbevinden, alleen zijn er velen niet gekend”, stipt Stijn Desseyn aan.

Campagne

Om de bekendheid van het initiatief te vergroten, ontwikkelden de studenten een instagrampagina ‘Kzitermee’. De pagina dient om jongeren naar de website van ‘Kzitermee’ door te sturen en om hen aan te zetten om te praten over hun mentale problemen. Op de pagina vind je heel wat quotes, tips, getuigenissen en challenges omtrent mentaal welbevinden. Ook zie je er een filmpje van Leen Dendievel waarin ze zich specifiek richt naar jongeren en hun omgeving. “Het is belangrijk om te blijven praten en te zien dat je niet alleen bent”, benadrukt ze hierin.

Daarnaast hebben de studenten een preventiebeurs opgezet en maakten ze een draaiboek om het taboe rond mentale problemen te bestrijden. “Wij maakten een draaiboek met workshops over mentaal welbevinden. Dat draaiboek gaan we opsturen naar heel wat Vlaamse scholen. In de workshops leren we jongeren waar ze terechtkunnen met specifieke vragen over mentale problemen en met welke organisaties ze hiervoor contact kunnen opnemen”, weet studente Katrijn Mahieu.

Eerste preventiebeurs

In 2021 zullen de studenten naar twee middelbare scholen in de buurt trekken om daar hun preventiebeurs op te stellen. De leerlingen van het Guldensporencollege in Kortrijk en Spes Nostra in Heule zullen als eerste kunnen proeven van de verschillende workshops die de studenten hebben ontwikkeld. De studenten zamelden aan de hand van een koekjesverkoop geld in om hun preventiebeurs zelf op poten te zetten en gadgets te voorzien voor de leerlingen.

Een laatste maar niet onbelangrijk onderdeel van de campagne is de website kzitermee.be. Op de site vind je heel wat info over mentaal welbevinden terug. Je wordt er individueel begeleid met een simpel kliksysteem. Afhankelijk van je hulpvraag word je doorgestuurd naar de meest geschikte organisaties.

(FM)

Heb je vragen of wil je hulp omtrent mentale problemen? Surf dan naar www.kzitermee.be of neem een kijkje op de instagrampagina Kzitermee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier