N-VA wil babytheek, gemeente niet enthousiast

Gemeenteraadslid Gert-Jan Hovaere.©jan_stragier;Jan Stragier Jan Stragier
Gemeenteraadslid Gert-Jan Hovaere.©jan_stragier;Jan Stragier Jan Stragier
Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad in Moorslede deed oppositiepartij N-VA het voorstel om de opstart van een gemeentelijke babytheek voor het uitlenen van allerlei babyspullen te onderzoeken en eventueel te starten. “Babyartikelen zijn vaak duur in aankoop, en dit voor iets dat je niet zo lang nodig hebt”, aldus Gert-Jan Hovaere.

“Lenen is de ideale oplossing om te besparen en het is ook milieuvriendelijk. Een uitleenbabytheek voor babyspullen dus. Een dergelijk initiatief is er al in Oostende, Kortrijk en onlangs Tielt. Via de sociale dienst van het OCMW en het Huis van het Kind kan worden onderzocht of dit ook hier interessant kan zijn. Daarbij kan onze gemeentelijke bibliotheek eventueel als uitleenpunt fungeren. Dit kan een extra solidaire troef zijn die we aanbieden tegen een zo laag mogelijke prijs of waarborg.”

Niet evident

“Bij de organisatie van zoiets is het belangrijk dat we alles zo goed mogelijk overwegen”, reageert schepen Benedikt Vallaey (STERK) op het idee. “Het klinkt allemaal wel goed maar we zijn niet geneigd om daar snel in te stappen. Hoeveel van die babyartikelen moeten we aankopen? Dat is allemaal niet zo evident. Er is ook een logistiek probleem. Er zitten grote stukken tussen, waar moeten we dat opslaan? Wie gaat er zorgen voor de verdeling en op de opvolging. Ook hygiëne is een belangrijk aspect. En is er iets defect, wat kunnen we daarmee dan doen? Er zijn voor ouders ook alternatieven. Ik denk bijvoorbeeld aan de tweedehandsbeurzen. Tegen heel lage prijzen ligt er heel mooi materiaal.” (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.