Meisjes volop ingeburgerd in vroegere jongensschool Ibis

In de Ibis wordt volop gebouwd aan een nieuw complex met turn- en polyvalente zalen die tegen de zomer zal klaar zijn. Er komen ook steeds meer meisjes op de school.

Directeur Philip Declercq van Koninklijke Werk Ibis.© EFO
Directeur Philip Declercq van Koninklijke Werk Ibis.© EFO

“De vorige turnzaal dateerde nog van de jaren 50 en was niet meer up-to-date”, zegt directeur Philip Declercq van Koninklijke Werk Ibis, waar 114 kinderen met een speciale zorgnood school lopen en allemaal op internaat zitten. Ze krijgen er een algemene opleiding gericht op het maritiem onderwijs en velen gaan ook die richting uit.

“We zijn blij dat het nu in een stroomversnelling zit want de eerste plannen voor dit nieuw complex werden al in 2006 ingediend. Er moet zowel bij de overheid als bij ons geld zijn om het te realiseren. We betalen immers zelf 40 procent van de totale kosten van 1,9 miljoen euro.”

Grotere turnzaal

Ibis krijgt in het nieuwe gebouw op de eerste verdieping een grotere turnzaal met glazen wand en zicht op de Spuikom. Er zijn kleedkamers, een bergruimte en op het gelijkvloers extra klassen, een keuken en een polyvalente ruimte. “Die kan gebruikt worden voor schoolactiviteiten, plechtigheden, vieringen voor de kinderen en ontvangst van groepen. Nu gebeurt dat in het restaurant en het is soms wat puzzelen om ruimte te vinden. De nieuwe ruimte komt tegemoet aan een nood. Er is in ons nieuw gebouw meer plaats omdat we nu op twee bouwlagen grote zalen hebben”, zegt de directeur. Een volgend plan ligt ook al klaar : de renovatie van het weekend- en vakantiehuis waar in schoolvakanties 16 jongeren verblijven die niet naar huis kunnen.

Mee met de tijd

“De inrichting is 20 jaar oud. De renovatie start na de zomer. Nu hebben we in die gebouwen ook de kamers van de bootsmannen, de jongens die hier geen school meer lopen, ouder zijn dan 16 jaar maar wel bij ons aankloppen voor begeleiding en huisvesting.” Directeur Declercq blikt ook tevreden terug naar de komst van meisjes naar de Ibis na meer dan 100 jaar. “Twee jaar geleden kwamen hier de eerste vier meisjes. Nu zijn ze al met tien, verspreid over de hele lagere school. We zijn nu een gemengde school zoals alle andere. De komende jaren zullen die meisjes ook naar het middelbaar gaan. Dat vraagt misschien nog extra aanpassingen aan onze gebouwen met aparte vleugels voor het internaat en individuele kamers. We moeten voortdurend mee zijn met de tijd en de noden van onze leerlingen.” (efo)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.