Leraars van Sint-Andreas willen tijdelijk lessen in wzc Minnewater in Brugge

Ouders en leraars van Sint-Andreas hopen tijdelijk klassen te mogen onderbrengen in woon-zorgcentrum Minnewater, eens de bejaarden dit rusthuis hebben verlaten.©Davy Coghe Davy Coghe
Ouders en leraars van Sint-Andreas hopen tijdelijk klassen te mogen onderbrengen in woon-zorgcentrum Minnewater, eens de bejaarden dit rusthuis hebben verlaten.©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

In een open brief aan alle 47 Brugse gemeenteraadsleden stellen ouders en leerkrachten van het Sint-Andreasinstituut voor om tijdelijk klassen in te richten in het woon-zorgcentrum Minnewater, eens dit in 2022 ontruimd is.

Zo zou de school de periode kunnen overbruggen tussen de sloop van de oude gebouwen op de Garenmarkt en de intrek in de nieuwe school in de Jacobinessenstraat. Door de bouw van de expohal BRUSK van Musea Brugge moet Sint-Andreas zijn klassen ontruimen in augustus 2022.

Omdat de nieuwe school pas later zal klaar zijn en de ouders het niet zien zitten om klassen in containers in te richten, stellen ze dit alternatief voor. “Twee keer verhuizen in minder dan twee jaar komt het kwalitatief onderwijs en het welbevinden van 865 leerlingen niet ten goede. De beste oplossing blijft dat onze school niet gesloopt wordt voor onze kinderen kunnen verhuizen naar de nieuwbouw”, zegt het ouderteam van SABRASO.

Maar het stadsbestuur wil de nieuwe museumhal opleveren in 2024. “Dit geeft ons een wrang gevoel: kinderen moeten wijken voor nodeloze haast in en museumproject”, luidt de brief, waarin ook kritiek staat op het schoolbestuur: “Al sinds april 2019 weet het schoolbestuur dat het een oplossing moet vinden, er is er nog weinig concreets uit de bus gekomen. Het is er niet in geslaagd doortastend op te treden.

Bij monde van raadlid Pol Van Den Driesche uitte ook N-VA Brugge al kritiek op de manier waarop Stad en schoolbestuur dit dossier behandeld hebben.

Bugemeester Dirk De fauw reageert als volgt op de brief: “Stad Brugge heeft deze voorgestelde locatie en piste al bekeken. “De betrokken projectverantwoordelijken binnen het OCMW/Mintus deelden ons mee dat de werkzaamheden in Sint-Pieters voor het nieuwe woonzorgcentrum volgens de huidige planning ten vroegste afgerond zullen zijn in april 2023”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Deze timing gaat dan over de oplevering van de nieuwbouw. Het nieuwe woonzorgcentrum moet dan nog ingericht en bemeubeld worden. Daarna volgt pas de verhuis van Minnewater naar Sint-Pieters. In functie van het voorstel van het SABRASO Ouderteam moet ook nog een termijn in rekening gebracht worden om Minnewater nog in te richten als tijdelijke schoollocatie na de verhuis van de huidige bewoners. Ook dat zal snel enkele maanden in beslag nemen en dan wordt al snel aangeleund bij 2024. Wat rijkelijk te laat is, want dan zou het nieuwbouwproject al moeten gerealiseerd zijn. Deze feiten zorgen ervoor dat de timing niet compatibel is.”

“We kunnen wel meegeven dat we achter de schermen al concrete voorstellen aan het uitwerken zijn. Vanuit de Stad faciliteren we maximaal, maar we zullen hierover zelf niet communiceren. Dat is de opdracht en verantwoordelijkheid van het schoolbestuur en we hebben er vertrouwen in dat ze dit op een open en correcte manier zullen doen. We werken dus volop mee aan een oplossing zodat elk project op een correcte manier, conform de gemaakte afspraken, vooruit kan”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.