Lagere scholen houden ijsblokkenrace in Meulebeke

V.l.n.r: Meester John Duyck van de Freinetschool De Koorddanser, juf Lobke Devolder van de Sint-Amandusschool, schepen Danny Bossuyt; Lynn Busschaert van de milieudienst en burgemeester Dirk Verwilst. (foto Luc)
V.l.n.r: Meester John Duyck van de Freinetschool De Koorddanser, juf Lobke Devolder van de Sint-Amandusschool, schepen Danny Bossuyt; Lynn Busschaert van de milieudienst en burgemeester Dirk Verwilst. (foto Luc)
Redactie KW

In 2012 kregen alle lagere scholen in Meulebeke een MOS logo. MOS staat voor Milieuzorg Op School. Bedoeling was om van elke school een milieuvriendelijke leefomgeving te maken samen met de leerlingen, het schoolteam en het volledig netwerk van de school.

Ondertussen is er al heel wat gebeurd. In 2018 gingen de lagere scholen een engagement aan met het gemeentebestuur om zich in een Klimaatbende te verenigen. Schepen van Milieu, Danny Bossuyt: “Dit houdt vooral in dat de basisscholen enkele jaren gaan samenwerken met het gemeentebestuur rond het klimaat. Zowel leerlingen, leraars, directie als ouders gaan aan de slag in hun eigen school om, met ondersteuning van MOS de klimaatopwarming zo beperkt mogelijk te houden Andere thema’s zoals duurzame voeding, energie, afval, mobiliteit en water komen eveneens aan bod.

Prima uitdaging

Eén van de opdrachten in die zin was het zo lang mogelijk bewaren van een blok ijs, zonder hierbij gebruik te maken van elektrische hulpmiddelen. Meester Johan Duyck van de Freinetschool De Koorddanser: “We hadden nu wel de weersomstandigheden met ons mee. De uitdaging werd verlengd tot na de krokusvakantie. Daarom hebben we onze voorzorgen genomen: het ijs werd goed geïsoleerd om zolang mogelijk het volume dat het blok nu heeft te bewaren.”

“In alle geval is het een prima uitdaging die de leerlingen aanzet na te denken over begrippen zoals warmtegeleiding, isolatie, isolatiematerialen, enz… Het ijsblok wordt straks gewogen en die handeling hernemen we op woensdag en vrijdag. Aan de hand van die cijfers berekenen we dan het smeltpercentage. De resultaten van dit alles worden samen met de foto’s aan de andere klimaatbendes bekendgemaakt.”

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier