Krachten bundelen voor bouwproject van Gits Groeit: “Kijken uit naar nieuwbouw”

Coördinerend directeur Andy Vermeulen, directeur Celine Bossaert en Philiep Verschaeve van het schoolbestuur bij de afdeling van Gits Groeit in de Torhoutstraat. Voorzitster van het schoolbestuur Monique Demyttenaere was verontschuldigd.© foto EV
Coördinerend directeur Andy Vermeulen, directeur Celine Bossaert en Philiep Verschaeve van het schoolbestuur bij de afdeling van Gits Groeit in de Torhoutstraat. Voorzitster van het schoolbestuur Monique Demyttenaere was verontschuldigd.© foto EV
Emely Vanhaecke
Emely Vanhaecke Medewerker KW

Het schoolbestuur van de scholengemeenschap Staho wil concreet werk maken van een nieuw schoolgebouw in zowel Staden als Gits.

De coronacrisis toonde eens te meer aan dat vele schoolgebouwen aan vernieuwing toe zijn. Zonder zich te mengen in het geredetwist omtrent het masterplan, hopen ze zo snel mogelijk een toekomst te kunnen geven aan de Vrije Basisschool Gits Groeit.

Gits Groeit maakt deel uit van de scholengemeenschap Staho die de vrije basisscholen uit Gits, Hooglede, Oostnieuwkerke en Staden omvat. De scholengemeenschap biedt zowel kleuter- als lager onderwijs aan op 11 locaties. “Alles samen geven een 200-tal medewerkers er dagelijks het beste van zichzelf om de kinderen kwaliteitsvol katholiek onderwijs aan te bieden”, vertelt voorzitster Monique Demyttenaere.

Stroomversnelling

“Het voorbije jaar was bijzonder uitdagend voor alle leerkrachten en medewerkers. Er werd het maximum aan flexibiliteit gevraagd om alle coronamaatregelen te implementeren en de vele wijzigingen voortdurend te communiceren naar de ouders. Dankzij ieders inzet slaagden we er in om onze scholen maximaal open te houden.”

Het is geen geheim dat de Gitse school uitkijkt naar een nieuwbouw. De subsidies daarvoor werden al goedgekeurd in december 2019. Het voorbije coronajaar bevestigde voor het schoolbestuur alleen maar de nood aan vernieuwing, bijvoorbeeld wat betreft de ventilatie van klassen.

Het kriebelt bij de leerkrachten en kinderen om mee te dromen en plannen

Een andere belangrijke reden is ook dat de nieuwbouw zal toelaten om het basisonderwijs in Gits op één locatie in de Gitsbergstraat onder te brengen, daar waar de leerlingen nu verdeeld zijn over twee locaties.

“De modernisering van het onderwijs is door corona in een stroomversnelling geraakt. Deze evolutie vraagt een goed doordachte school met een toekomstgerichte visie en aandacht voor duurzaamheid. In Staden stelden we de plannen voor een nieuwe school al voor aan de medewerkers en de buren. Nu hebben we ruimte vrij om ook aan de Gitse toekomst te werken en plannen te smeden voor een nieuw schoolgebouw in de Gitsbergstraat”, klinkt het.

Een concreet plan voor het nieuwe schoolgebouw in Gits is er nog niet. Wel vindt het schoolbestuur het heel belangrijk dat de nieuwe school in een groene omgeving wordt ingeplant.

Kloostersite

“De groene omgeving die wij voor ogen hebben, zal zorgen voor rust en zal uitnodigen om tijdens de lessen en speeltijden de buitenruimte nog meer te gebruiken. Ook een eventuele nieuwe doorsteek naar de nabijgelegen sportinfrastructuur op het Chringhene opent nieuwe mogelijkheden tot sport en ontspanning. Daarnaast moet het een eigentijds, energiezuinig gebouw worden, dat ook door de Gitse verenigingen en bevolking kan gebruikt worden.”

De plannen voor de nieuwe school kaderen in een masterplan voor de hele kloostersite. Dit plan werd in de zomer van 2020 voorgesteld. Er werd echter protest aangetekend tegen de geplande sloop van het huidige klooster. Hierdoor wordt gevreesd dat de procedure voor het nieuwe schoolgebouw ook op de lange baan geschoven zal worden.

Jarenlange inzet

“Als schoolbestuur willen we ons distantiëren van al het geredetwist hier rond. We blijven daar neutraal in en willen er niet in vermengd raken. We zijn de zusters van de H. Vincentius uiteraard bijzonder dankbaar dat ze hun domein ter beschikking stellen voor dit prachtige project van onze scholengemeenschap.”

“Op die manier kunnen we de jarenlange inzet van de kloostergemeenschap voor het Katholiek Onderwijs in onze gemeente verder zetten. We kunnen enkel hopen dat alle positieve krachten gebundeld zullen worden om zo snel mogelijk ons bouwproject vorm te kunnen geven. Het kriebelt echt bij de leerkrachten en kinderen om mee te kunnen dromen, denken en plannen aan dit uitdagende project”, klinkt het tot besluit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier