Kortrijk geeft startende student-ondernemers een duwtje in de rug

Een beeld van de kick-off van Start@K in oktober 2020.©Joost Demuynck Stad Kortrijk
Een beeld van de kick-off van Start@K in oktober 2020.©Joost Demuynck Stad Kortrijk
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

In oktober 2020 ging Start@K van start, een samenwerking tussen Stad Kortrijk, Hangar K, Howest, KU Leuven campus Kulak, Ugent Campus Kortrijk en Vives hogeschool. Het project heeft als doel om het ondernemerschap bij studenten te bevorderen. Dat gebeurt door allerlei activiteiten zoals inspiratiesessies, netwerkmomenten, workshops en coaching door professionals.

Kortrijk gaat een stapje verder om de drempel te verlagen voor studenten die aan een eigen onderneming willen beginnen. Op de meest recente gemeenteraad op maandagavond werd een reglement goedgekeurd waardoor het ondernemingsnummer van startende student-ondernemers voortaan door Stad Kortrijk zal betaald worden. Studenten moeten daarvoor wel deelnemen aan het traject van Start@K en ofwel studeren in Kortrijk, ofwel gevestigd zijn in onze stad.

Pamperen?

Niet iedereen stond te springen bij dat idee. Wouter Vermeersch, zelf ondernemer (Vlaams Belang): “Wat een gepamper. Dat ondernemingsnummer kost 90 euro. Wie er niet in slaagt om dat te betalen en zelf aan te vragen, moet misschien in de eerste plaats niet ondernemen? We moeten dat soort mensen net beschermen tegen zichzelf. Dit reglement is duidelijk geschreven door een niet-ondernemer.”

“Een ondernemingsnummer aanvragen en bekostigen lijkt misschien slechts een formaliteit, maar we willen zo toch onze studenten het symbolische duwtje in de rug geven”, reageert schepen van Onerwijs Kelly Detavernier (N-VA). “Onze stad en bij uitbreiding de regio ademen ondernemerschap. We willen er alles aan doen om onze startende student-ondernemers maximaal te ondersteunen en te begeleiden. Bovendien doorlopen ze een strenge selectie voor we ze die terugbetaling aanbieden.”

Liocare

Eén van de start-ups die zo zal kunnen genieten van deze terugbetaling is Liocare. Studenten Mathieu Nijs en Mo Achrifi hebben daarvoor de handen in elkaar geslagen. Liocare schakelt studenten uit de zorg in om efficiënt shifts in woonzorgcentra in te vullen.

“De terugbetaling zorgt inderdaad voor een geruststelling als student voor het financiële plaatje. Je bespaart er een kost mee uit die je kan besteden aan iets anders”, reageert Mathieu Nijs van Liocare.

Podcast ‘Ket ghet’

Elke maand organiseert Start@K een Pitch Night waarop studenten hun idee kunnen pitchen voor een jury. Daarnaast zijn er workshops en inspiratiesessies, allemaal digitaal.

Om toch even af te stappen van de zoveelste call sloeg Start@K de handen in elkaar met Anjo Wychuyse, stichter van Jungle, om een podcast over ondernemen te maken. Ket Ghet – ondernemen in ups & downs – heet de podcast die vanaf eind maart beschikbaar zal zijn via de courante podcastkanalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier