Juf Lieve Verstraete stopt na vier decennia voor de klas: “Start van een nieuwe toekomst”

Redactie KW

De laatste vrijdag van januari 2021 zal juffrouw Lieve Verstraete van de Marialoopschool zich blijvend herinneren als de dag dat ze de schoolpoort definitief achter zich dichttrok. “Het einde van een boeiende pedagogische loopbaan die zo’n 40 jaar duurde en meteen ook de start van een nieuwe toekomst die heel wat uitdagingen inhoudt”, zo zegt ze.

Lieve Verstraete zag het levenslicht op 30 augustus 1959 in Tielt als vijfde telg in een gezin van acht kinderen. Haar ouders baatten een landbouwbedrijf uit in Marialoop. Na de lagere school trok Lieve naar het Sint-Jozefsinstituut in Tielt want mama en papa Verstraete waren van oordeel dat hun dochters een goede opleiding moesten genieten om prima huisvrouwen te worden.

“Op mijn vijftiende mocht ik dan toch overstappen naar de richting Industriële Wetenschappen, een richting die me echt lag en waarin ik me meteen thuis voelde.”

“Nadien volgde ik twee jaar normaalschool in Tielt want ik wilde kost wat kost een sociaal, pedagogisch beroep uitoefenen”, vertelt Lieve.

Zelf cursussen maken

“Op 1 september 1980 werd mijn droom waar, ik kon aan de slag in de school in Marialoop, toen onder het directeurschap van Jerome Devolder die eveneens directeur was van de Sint Amandusschool in Meulebeke. Ik werd titularis van de tweedegraads klas (derde en vierde leerjaar samen). We hadden toen geen overschot aan leerlingen zodat onze lagere school uit drie graadklassen bestond.”

“Het was roeien met de riemen die we hadden. Voor heel wat vakken dienden we zelf een cursus samen te stellen. Ontelbaar zijn de stencils die ik tijdens de weekends gemaakt heb. Nee, er was geen sprake van taakleerkrachten noch van smartborden of tablets. Bord en krijt, een grote dosis vertelkunst en een kamer vol didactisch materiaal moesten de lessen boeiend houden.”

In 1985 trouwde Lieve met Hans Moeyaert. Het koppel heeft drie kinderen: Gerald, Machteld en Hartwich. Er zijn reeds vier kleinkinderen: Rachel, Angèle, Daniël en Laura.

Afrika-project

Lieve: “Alles verandert nu heel snel, ook in de onderwijswereld. Mee kunnen gaan in die wereld is de uitdaging. Ik ben nooit bang geweest van uitdagingen al moet ik wel toegeven dat ik meer dan eens tegen de stroom in heb geroeid. Ik probeerde altijd het zinvolle te bereiken.”

“Het is waardevol dat je kinderen zaken kunt meegeven die hen bijblijven. Op dat gebied heb ik steeds geluk gehad dat de Marialoopschool altijd een school was en nog steeds is met een drive. Zo kon ik zes jaar naeen het Afrika-project realiseren. Gegroeid uit het opzetten van een mini onderneming zorgden we voor steun voor Rainbow for Kids en Let us Change.”

“Maar nu is het tijd voor iets anders. Ik wil meer tijd maken voor de kleinkinderen maar ook voor Hans en mezelf. Ik ga opnieuw volop de keuken induiken en tal van recepten uitproberen. Lezen, fietsen, tuinieren en af en toe een reisje maken, staan eveneens op mijn bucketlist… kortom die dingen realiseren die me nauw aan het hart liggen.” (LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.