Gemeente Oostkamp zet in op kinderopvang

Burgemeester Jan de Keyser en schepen Sebastian Vande Ginste bij Oeverloos, dat dienst zal doen als kinderopvang. (foto GST)
Burgemeester Jan de Keyser en schepen Sebastian Vande Ginste bij Oeverloos, dat dienst zal doen als kinderopvang. (foto GST)
Redactie KW

Om Oostkamp aantrekkelijk te maken en te houden voor jonge gezinnen zet de gemeente extra in op een gezinsvriendelijk beleid. Een van de actiepunten is er samen met partners voor zorgen dat er voldoende kinderopvang is.

Om dit te stimuleren, zal de gemeente de locatie Oeverhof beschikbaar stellen voor kinderopvanginitiatieven én wil ze graag ook laten weten dat de Vlaamse overheid ook acht extra opvangplaatsen met inkomenstarief (IKT-plaatsen) voorziet. Wie hierop wil intekenen, moet dit doen voor eind maart.

Samen met het Lokaal Overleg Kinderopvang houdt de gemeente de vinger aan de pols wat betreft de noden voor kinderopvang. Vorig jaar werd hieromtrent een actieplan opgemaakt en de focus van dit plan ligt op het zorgen voor voldoende opvangplaatsen voor ouders met kinderen tussen 0 en 3 jaar. Hiermee reageert de gemeente Oostkamp op een gestage daling doordat diverse onthaalouders recent hun activiteiten hebben stopgezet.

Daarnaast doet de gemeente ook extra inspanningen om op zoek te gaan naar passende locaties voor kinderopvang. Recent werd de werking van de buitenschoolse kinderopvang in Waardamme geïntegreerd in de nieuwe schoolgebouwen van de Vrij Basisschool De Sprong. De locatie Oeverhof in Waardamme, waar ze tot op heden gehuisvest waren, zal een nieuwe bestemming krijgen als kinderopvang voor de 0- tot 3-jarigen. Binnenkort zal de gemeente een oproep lanceren om dit gebouw te verhuren in de vorm van een concessie met als doelstelling kinderopvang.

Oproep

De gemeente doet een oproep naar geëngageerde sociale ondernemers die een uitdaging zien in het opstarten van een opvanginitiatief voor baby’s en peuters in het Oeverhof. Volgende initiatieven kunnen hierbij een hefboom zijn: de Vlaamse overheid voorziet voor Oostkamp extra middelen in de vorm van een subsidie voor acht opvangplaatsen met inkomenstarief (IKT-plaatsen). De aanvraag moet binnen zijn tegen eind maart.

(GS)

Meer info over deze oproep vind je op de website van Kind & Gezin ‘Oproepen en beslissingen voor de sector kinderopvang baby’s en peuters (kindengezin.be)’ of via het Huis van het Kind Oostkamp op huisvanhetkind@oostkamp.be of 050 81 99 60.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.