Eerste twee weken na kerstvakantie 324 leerlingen besmet in West-Vlaanderen, onderwijs blijft voorzichtig ondanks gedaalde cijfers

©KRISTOF VAN ACCOM BELGA
©KRISTOF VAN ACCOM BELGA
Bron: Belga

Tijdens de twee eerste weken na de kerstvakantie is het aantal vastgestelde coronabesmettingen bij leerlingen en onderwijspersoneelsleden gedaald tegenover de weken voor de kerstvakantie. Dat blijkt woensdag uit het contactonderzoek van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s). In West-Vlaanderen gaat het om 324 besmettingen bij leerlingen en 39 bij personeelsleden. 871 leerlingen en 17 personeelsleden gingen in quarantaine.

In de periode tussen maandag 4 januari en zondag 17 januari werd er bij 1.355 leerlingen (0,11%) en 290 onderwijspersoneelsleden (0,18%) een positieve covidtest afgenomen. 4.113 leerlingen (0,34%) en 168 onderwijspersoneelsleden (0,1%) werden in quarantaine geplaatst. Die cijfers liggen een stuk lager dan voor de kerstvakantie. Het merendeel van de besmettingen blijkt nog steeds te herleiden tot situaties buiten de schoolmuren.

Het onderwijsveld blijft de evolutie binnen de scholen op de voet volgen en schakelt in de komende weken over naar een nieuwe vorm van rapportering. “We geven zoveel mogelijk transparantie, om duidelijk te maken dat het virus wel degelijk aanwezig is in de scholen en dat we de veiligheidsmaatregelen moeten blijven volgen”, zegt Weyts. “Tegelijk kunnen de cijfers ook helpen om alles in het juiste perspectief te plaatsen.”

Vooral buiten schoolmuren besmet

De CLB’s verzamelen deze cijfers onder meer op basis van informatie die ze doorgespeeld krijgen van de huisartsen, de ouders en het call center. Er zijn nu nieuwe cijfers over de eerste twee weken na de kerstvakantie.

Slechts 9 procent van de testen werd afgenomen omwille van een nauw contact op school of op internaat. Mensen besmetten elkaar vooral buiten school. Uit onderzoek blijkt dat scholen met enige vertraging de evolutie in de bredere samenleving volgen. Bovendien dook de nieuwe Britse variant van het virus pas in de derde week na de kerstvakantie op in enkele scholen.

“Waakzaamheid is geboden. We moeten de situatie op de voet blijven volgen”, zegt Weyts. “Voor onze volgende rapportering over twee weken schakelen we over naar een nieuw systeem. Tot nu toe hebben we vooral informatie over besmettingen die vastgesteld zijn binnen het onderwijs, maar missen we informatie over besmettingen die bijvoorbeeld opgelopen zijn binnen het gezin.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.