Aantal leerlingen naar huis gestuurd omdat ze quarantainemaatregelen niet naleefden

Wie na een verblijf van 48 uur of meer terugkeert uit een rode zone, moet zich onmiddellijk na terugkeer laten testen.©HotPhotoPie Getty Images
Wie na een verblijf van 48 uur of meer terugkeert uit een rode zone, moet zich onmiddellijk na terugkeer laten testen.©HotPhotoPie Getty Images
Bron: Belga

Aan de schoolpoorten zijn maandagochtend enkele leerlingen naar huis gestuurd omdat ze tijdens de kerstvakantie gereisd hadden naar een rode zone en niet in quarantaine gingen. Dat meldt Katholiek Onderwijs Vlaanderen, dat benadrukt dat de meeste leerkrachten en leerlingen de regels rond quarantaine wel naleven.

De regels voor reizen naar het buitenland werden recent aangescherpt. Wie na een verblijf van 48 uur of meer terugkeert uit een rode zone, moet zich onmiddellijk na terugkeer laten testen. Zeven dagen na hun aankomst moeten ze een tweede test ondergaan. In afwachting van een negatief testresultaat van de tweede test gaan ze in quarantaine.

Bij de start van het tweede trimester waren er dan ook heel wat leerlingen en leerkrachten die nog niet naar school mochten omwille van de verstrengde maatregelen. Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft geen precieze cijfers over het aantal quarantaines, maar een beperkte steekproef leert dat het aantal per school vrij beperkt is.

“Scholen informeerden ouders voor of tijdens de vakantie over de quarantaineregels en daarom lieten ouders meestal op voorhand weten dat zij met hun kinderen op reis waren geweest en dus in quarantaine gaan”, aldus woordvoerder Pieter-Jan Crombez.

Kleine minderheid

Het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming liet vorige week weten dat scholen leerlingen en personeelsleden mogen weigeren als ze de verplichte quarantaineperiode niet naleven. “Enkele leerlingen, een kleine minderheid van de quarantainegevallen, kregen aan de schoolpoort te horen dat ze thuis hun quarantaine moeten uitzitten”, aldus Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Het KO benadrukt dat scholen grote inspanningen leveren om les te blijven voorzien in het belang van de leerlingen. De scholenkoepel wijst erop dat iedereen hierin een verantwoordelijkheid heeft. “We hopen dus dat ouders de quarantainemaatregelen nauwgezet volgen”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.