264 coronabesmettingen in West-Vlaams onderwijs

Hannes Hosten

In West-Vlaanderen raakten de voorbije twee weken 264 leerlingen en 91 personeelsleden van basis- en secundair onderwijs besmet met het coronavirus. Dat is 0,13 procent van de leerlingen. In heel Vlaanderen raakte 0,12 procent van de leerlingen besmet.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N–VA) maakt om de twee weken de cijfers van het aantal coronabesmettingen in het onderwijs bekend. In heel Vlaanderen werden tussen 23 november en 6 december 0,12 procent van de leerlingen en 0,24 procent van de onderwijspersoneelsleden besmet. 0,49% van alle leerlingen en 0,2% van de personeelsleden werd in quarantaine geplaatst.

Als we naar West-Vlaanderen kijken, zien we dat 264 leerlingen en 91 leerkrachten een positieve coronatest aflegden. 1.365 leerlingen en 116 leerkrachten moesten daarenboven in quarantaine. In procenten betekent het dat 0,13 procent van de leerlingen besmet raakte en 0,69 procent in quarantaine moest. Onze provincie scoort daarmee wat hoger dan de Vlaamse gemiddelden.

“Meeste besmettingen buiten schoolmuren”

De cijfers zijn vergelijkbaar met de tweede rapporteringsperiode van dit schooljaar eind september. Het merendeel van de besmettingen blijkt ook nu te herleiden tot situaties buiten de schoolmuren. “De cijfers zijn niet verrassend, maar vragen wel verdere opvolging”, zegt minister Weyts. “Scholen zijn niet de motor van de besmettingen, maar de situatie in de bredere samenleving vereist dat we waakzaam blijven”.

De cijfers moeten duidelijk maken dat het virus wel degelijk aanwezig is en dat we met z’n allen de veiligheidsmaatregelen moeten blijven naleven, maar even goed moeten de cijfers alles in het juiste perspectief plaatsen. De twee vorige rapporteringen waren telkens een beetje atypisch, omdat ze allebei ook één week van de verlengde herfstvakantie beschreven. Nu zijn er opnieuw cijfers van twee volledige weken met open scholen.

“Vinger aan de pols”

“De cijfers zijn zoals verwacht gestegen tegenover de vorige rapporteringsperiode, vermits die ook een week van de herfstvakantie omvatte”, aldus Weyts. “De cijfers zijn wel vergelijkbaar met de tweede rapportering van dit schooljaar eind september. Het merendeel van de besmettingen blijkt, net als in de voorbije maanden, te herleiden tot situaties buiten de schoolmuren. Dat wordt bevestigd door de vaststelling dat de voornaamste redenen om over te gaan tot een test, een nauw contact binnen de gezinscontext is of het vertonen van symptomen is. Mensen besmetten elkaar vooral buiten school.”

“Het virus is nog steeds heel aanwezig in de samenleving en duikt dus ook op in de scholen. Een school is wel een goed gecontroleerde omgeving, waar de veiligheidsregels consequent gehandhaafd worden. We gaan die veiligheidsmaatregelen nu verder volhouden en de vinger aan de pols blijven houden. In de komende twee weken staan er daarenboven kerstexamens en online deliberaties op het programma, die het aantal schoolse contacten zullen verminderen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.