Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Oekene

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De cultuurtrofee 2020 gaat naar vzw De Link die vanuit Oekene een cultureel en sociaal verhaal brengt. "Een mooie erkenning na jarenlang ploeteren om vooruit te komen", zegt bezieler Joris Olivier.

Op zaterdag 17 oktober stond normaal de negende editie van de loopwedstrijd Parkours Oekene op de kalender van Roeselare Loopt. Maar net als alle andere manches van het loopcriterium werd ook deze geannuleerd. Basisschool De Ark blijft echter niet bij de pakken zitten en organiseert Parkours Zoekt om geld in te zamelen voor de Mucovereniging.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

KSA Hocana Oekene beleefde ondanks de bubbelopdeling een geslaagd kamp eind juli in Sint-Joris-Winge. "We zijn momenteel bezig met het nieuwe werkjaar voor te bereiden", zegt Manu Vandewalle, die zijn pet van hoofdleider straks doorgeeft aan Margot Deplancke. Margot zal samen met Yanis Raes, die zijn derde jaar als hoofdleider start, KSA Hocana verder aansturen.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Corona of niet, tijdens het derde weekend van september is er een nieuwe editie van de Gardeboefeesten. Het programma is aangepast, net als de locatie en ook de manier van werken, maar verder is en blijft het de bedoeling om de inwoners van Oekene en omgeving samen te brengen.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Moegetergd door het vele 'klagen en zagen' van zijn Kimberly zag Marnick Vermeersch in de zomer van 2016 geen andere optie dan de moeder van zijn kinderen te wurgen. Terwijl haar vijf weken oude baby rustig sliep, lag Kimberly te stikken in het washok. "We weten dat hier iets gebeurd is, maar willen de details liever niet kennen", zeggen de huidige bewoners.