Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Oekene

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Alle patiënten zijn ondertussen verhuisd van de campus Wilgenstraat naar de nieuwe campus in Rumbeke van AZ Delta en dinsdag werd de nieuwbouw ook voorgesteld aan de (nationale) pers. In deze krant is al heel wat inkt gevloeid over het nieuwe ziekenhuis, maar toch weerhielden we nog tien leuke of praktische weetjes over het ziekenhuis.

Zulte Waregem bindt drie jongeren uit de Essevee Academie langer aan zich. Twee West-Vlamingen en één Oost-Vlaming staan te popelen om te bewijzen wat ze in hun mars hebben. "Zowel technisch als mentaal zijn we al fors gegroeid sinds we bij Zulte Waregem spelen", aldus Bram Naert, Jelco Schamp en Dion De Neve.

Kinderdagverblijf De Speelberg heeft intrek genomen in de nieuwbouw naast AZ Delta, campus Rumbeke. De werking van het kinderdagverblijf staat los van het ziekenhuis, maar door de langere openingsuren is het uitermate geschikte voor de jonge mama's onder het ziekenhuispersoneel. "Maar misschien boren we ook een potentieel in Oekene en op Accent Business Park aan."

Acht jaar geleden werd bij Jan Cauwelier (58) leukemie vastgesteld. Ondertussen heeft hij goede en mindere dagen. Toen hij in oktober vorig jaar in het ziekenhuis belandde en ook twee dagen op sterven lag, besloot hij vol voor zijn nieuwe droom te gaan. In de Sint-Amandsstraat 35 opende hij zopas De Kauw, de zaak waar hij hoofdzakelijk eigen ontwerpen verkoopt. Hij tovert oude, schijnbaar onbruikbare materialen om in pareltjes.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

De coronamaatregelen worden geleidelijk aan versoepeld. Het laat ook de vinkenliefhebbers toe om hun favoriete hobby opnieuw uit te oefenen. "Onze eerste vinkenzetting van het nieuwe seizoen was op zondag 24 mei", start Franky Decadt, sinds 2005 voorzitter van de Koninklijke Vinkenmaatschappij 'Vlug en Vrij Oekene', zijn verhaal.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.