De haven van Zeebrugge wordt door vluchtelingen gezien als een mogelijke toegangspoort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel voor hun illegaal verblijf in België vervolgd worden.

Zes havenindringers werden woensdag veroordeeld tot zes maanden celstraf en een geldboete van 600 tot 800 euro. Volgens de verdediging hebben de vluchtelingen familie in Engeland. Abdalla A. verklaarde in zijn verhoor zelfs onomwonden dat hij zou blijven proberen om de oversteek te maken.

Tijdens dezelfde zitting hebben opnieuw tien vluchtelingen zich moeten verantwoorden voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. De advocaat van twee mensen uit Eritrea drong aan op een straf met uitstel. "Het is bekend dat in Eritrea een strikt regime heerst. Mijn cliënten zijn hun legerdienst ontvlucht", aldus meester Julien Wydoodt. Het OM vorderde voor alle beklaagden zes maanden effectieve gevangenisstraf en 800 euro geldboete. De rechter doet op 15 november uitspraak.