Zaak PVDD: al klachten in 1995 bij aanstelling als hoofdredacteur Het Nieuwsblad

© Benny Proot
Redactie KW

Pol Van Den Driessche kreeg bij z’n aanstelling als hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, in 1995, twee adjunct-hoofdredacteurs naast zich, omdat de directie van krantengroep VUM toen al weet had van klachten over ongewenste intimiteiten. Dat heeft onze redactie uit goede bron vernomen. Verschillende vrouwelijke redacteurs zouden bezwaar gemaakt hebben tegen z’n aanstelling als chef van de krant, en daarom kreeg de directie het advies om een mannelijke én vrouwelijke adjunct-hoofdredacteur aan te stellen.

“De adviesraad die namens de redactie van De Standaard en Het Nieuwsblad destijds de directie van de VUM moest adviseren over de aanstelling van een nieuwe hoofdredacteur voor Het Nieuwsblad heeft wel degelijk klachten van vrouwelijke redacteurs gekregen over ongewenst seksueel gedrag van toenmalig kandidaat-hoofdredacteur Pol Van Den Driessche.” Dat staat in een mail die onze redactie vandaag mocht ontvangen. De bezorger wil zich niet bekend maken, maar stond op het moment van de aanstelling van Van Den Driessche, in 1995, dicht bij de top van de VUM-kranten. Die kozen uiteindelijk voor de Bruggeling als nieuwe chef, maar in team.

Verklaringen bevestigd

“Omdat objectief gezien PVDD de beste kandidaat was en de adviesraad rekening wilde houden met het voorbehoud van de vrouwelijke redacteurs – die geen klacht wilden indienen en zich hiervoor niet groepeerden omdat niet elke redactrice hiermee akkoord was – heeft de adviesraad de directie van de VUM voorgesteld PVDD te benoemen maar daarnaast ook een vrouwelijke redacteur te benoemen als adjunct-hoofdredacteur en bovendien ook nog een mannelijke adjunct-hoofdredacteur.”

Een advies dat de directie volgde, door Anita De Sadeleer aan te stellen, en Rik Vanwalleghem. De verklaringen, die ook door andere mensen binnen de VUM worden bevestigd, plaatsen het hele verhaal rond de Brugse lijsttrekker van de N-VA in een ander daglicht. Zelf beweert Van Den Driessche dat er van al die verhalen niets aan is.

Nog altijd geen klacht ingediend

Hij heeft wel nog geen klacht ingediend tegen Humo, dat in z’n volgende editie opnieuw met vier getuigenissen zou uitpakken. Van Den Driessche laat in een telefonische reactie weten dat hij een gebroken man is, en geen verklaringen voor de camera wil afleggen, tot halfweg volgende week.

Zaak PVDD: al klachten in 1995 bij aanstelling als hoofdredacteur Het Nieuwsblad

Bekijk hier de reportage

(BS/MD)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier