Yves Lampaert (28), profwielrenner: “Binnen een eeuw zullen ze nog over corona spreken”

Tom Vandenbussche

Eind februari werd Yves Lampaert (28) nog tweede in de Omloop en leek hij één van de kanshebbers op winst in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Drie weken later zijn beide monumenten afgelast, is van koersen voor langere tijd geen sprake meer en neemt de profwielrenner van Deceuninck-Quick.Step een maand vroeger dan voorzien zijn rustperiode. “Hier zullen we over vijftig of honderd jaar nog over spreken, net zoals ze dat indertijd met de Spaanse griep hebben gedaan”, aldus Lampaert.

“Met de nieuwe maatregelen valt het voor wielrenners nog mee. We kunnen en mogen sporten in de buitenlucht, alleen of met twee. Zolang we dat kunnen, valt het nog behoorlijk mee. Als de maatregelen de komende week echter nog strenger worden, zal dat meer als een ramp aanvoelen. Maar ik verwacht niet dat dat zal gebeuren. Ik denk niet dat een volledige lockdown de juiste oplossing zou zijn. In Italië, Frankrijk en Spanje zijn de maatregelen nog net iets strenger, maar vooral voor de Spaanse wielrenners is de situatie op dit moment heel moeilijk. Zij mogen niet eens buiten gaan fietsen. Wat Alejandro Valverde momenteel aan het doen is? Wees er maar zeker van dat die op zijn rollen aan het trainen is. Valverde is een superprof. In Italië mag het wel, als je tenminste kan aantonen dat je profwielrenner bent en dus je beroep aan het uitoefenen bent. Terecht. In de buitenlucht kan je toch moeilijk iemand besmetten?”

Rustperiode

“Zelf ben ik sinds mijn terugkeer van Parijs-Nice een rustperiode aan het inlassen. Dat is belangrijk. Normaal doe ik dat pas na Parijs-Roubaix, nu gebeurt het een stuk vroeger. Ik hoor dat de koersen pas eind mei weer zouden beginnen, maar persoonlijk hoop ik begin mei te kunnen hervatten. Dan moet het mogelijk zijn om nog een mooi seizoen te rijden. Het BK in Anzegem staat op mijn verlanglijstje, net als een derde opeenvolgende deelname aan de Tour. Er wordt gesproken om klassiekers als de Ronde van Vlaanderen later op het jaar toch nog te laten plaatsvinden. Ik kijk daar met gemengde gevoelens naartoe. Ik hoop dat de Ronde toch nog kan worden gereden, maar het zal dan wel een heel aparte editie worden. Sommige renners zullen bijvoorbeeld vermoeid uit de Tour komen. Kijk, ik zou er perfect mee kunnen leven als de volgende Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix pas in 2021 zal plaatsvinden.”

“Ik krijg hier net een lijstje met taken van mijn vriendin onder mijn neus geschoven. Voor in het geval ik me zou vervelen…”

Yves Lampaert neemt een maand vroeger dan voorzien rust. (foto Belga)
Yves Lampaert neemt een maand vroeger dan voorzien rust. (foto Belga)© BELGAIMAGE

“Voor mij is het niet moeilijk om me bezig te houden. Klusjes die ik deze winter uitgesteld had, zoals het onkruid wieden en het gras afrijden. Dat is het eerste wat ik deze week gedaan heb. Spelletjes spelen op de computer. Of straks naar vroegere klassiekers kijken die ze op tv zullen uitzenden. De tijd zal wel snel passeren. En ik krijg hier net een lijstje van Astrid (zijn vriendin, red.) onder mijn neus geschoven. (lacht) Voor in het geval ik me zou vervelen. Of ik wil zeggen wat er op dat lijstje staat? Kleine dingen. De auto wassen. En een examen over mijn whereabouts afleggen, waarmee je bewijst dat je begrijpt waarom er dopingcontroles zijn. Elke profwielrenner moet dat tegen 30 april gedaan hebben. Het is een examen dat twee uur duurt. Dit is het ideale moment om me daar eens mee bezig te houden.”

De Spaanse griep

“Van fysiek contact met mijn vriendenkring zal er de komende weken geen sprake zijn, maar via WhatsApp horen we elkaar wel geregeld. Astrid zie ik natuurlijk het vaakst. Sinds woensdag werkt zij verplicht thuis, nadat ze bij Latexco de nodige maatregelen hebben genomen. Mijn ouders (landbouwers, red.) blijven ook aan het werk. Hopelijk blijft dat zo, maar de kans bestaat dat het ook daar stilvalt. Dan hebben we een groot probleem. Eten is een primaire behoefte, hé. (denkt even na) De realiteit is dat we hier over vijftig of honderd jaar nog over zullen praten, net zoals ze dat indertijd met de Spaanse griep hebben gedaan. Gelukkig zijn ze er redelijk vlug bij, ook al verspreidt dat beestje zich wel heel snel.”

“Je mag ook niet teveel denken aan de economische gevolgen die de coronacrisis met zich meebrengt. Ook in de koers. Heel wat renners zijn einde contract en zullen met veel minder prestaties naar de onderhandelingstafel kunnen. Ik zit ook in die situatie. Het begint eigenlijk al bij de basis: de sponsors. We kunnen alleen maar hopen dat die niet wegvallen. Afwachten dus, maar het valt te vrezen dat dit niet zonder gevolgen zal blijven.”