Yentl Bekaert: “Sven Nys is een ideale leermeester”

Yentl Bekaert aan de slag tijdens de Tour de Wallonie van eind juli. "Komende winter wil ik een selectie voor de Wereldbekermanches en kampioenschappen afdwingen. En ook op het BK in Kruibeke wil ik me tonen." (Belga) © BELGA
Redactie KW

Yentl Bekaert (19) begint zondag in Wiekevorst aan zijn veldritseizoen. Na een verstoorde voorbereiding door een darmbacterie wordt het een belangrijke test voor hem. “Ik wil dit seizoen vaker in de top tien eindigen”, beklemtoont de Passendaalse tweedejaarsbelofte.

Vanaf volgende week in Geraardsbergen wordt het veldritseizoen voor eliterenners officieel afgetrapt. Dit weekend al duiken de jeugdrenners voor het eerst opnieuw het veld in. Zondag start Yentl Bekaert in de B-veldrit van Wiekevorst. Een belangrijke test na een verstoorde voorbereiding. “Ik kreeg tijdens het wegseizoen af te rekenen met een darmbacterie. Daardoor verliepen de wegkoersen niet zoals verwacht.” Ondertussen gaat het beter met Yentl. “Ik heb nu een aantal goede trainingsweken achter de rug. Ik wil zien waar ik conditioneel sta.”

Tips van de meester

Yentl Bekaert maakt deel uit van Telenet Fidea Lions, de ploeg van veldriticoon Sven Nys. De Passendalenaar reed vorig jaar een degelijk seizoen als eerstejaarsbelofte, maar miste een grote uitschieter. “De overstap naar de beloften verliep al bij vlotter dan gedacht. Het was een jaar om veel bij te leren. Mijn lichaam moest bijvoorbeeld wennen aan de extra ronden in wedstrijd. In de Koppenbergcross voelde ik mij in het begin enorm goed. Ik ging echter over mijn toeren en viel naar het einde toe volledig terug. Als belofte is het belangrijk om goed je wedstrijd in te delen. Nu heb ik mijn lesje geleerd”, benadrukt hij.

“Dankzij Sven kan ik me beter ontplooien. Ik zit nu al vier jaar bij Telenet Fidea en voel me enorm goed bij deze ploeg”

Bekaert stond bij de jeugd gekend als een alleskunner. Sinds september 2015 zet hij alles op de cross. Zijn grootste werkpunt is zijn techniek. “Daar ben ik me van bewust. Ik werk eraan en ieder jaar verbeter ik nog. Als belofte moet je bijvoorbeeld over de balkjes kunnen springen. In mijn tuin oefen ik er vaak op. Ik leer veel van mijn ploegmaats, maar ook van Sven Nys. Hij traint nog vaak mee met ons en geeft me veel tips. Sven Nys is een ideale leermeester voor me. Als tweedejaarsjunior won ik de Wereldbekermanche in Valkenburg. Sven vertelde mij dat ik bij een eventuele sprint als eerste door de laatste bocht moest gaan. Zo gezegd, zo gedaan. En dus won ik. Hij heeft zoveel ervaring. Dankzij hem kan ik me beter ontplooien. Ik zit nu al vier jaar bij Telenet Fidea Lions en ik voel mij enorm goed bij de ploeg. Er heerst een ideale sfeer en omkadering waarin ik mij kan ontplooien als renner.”

BK in Kruibeke

Dit seizoen wil Bekaert een duidelijke stap voorwaarts zetten. “Ik wil een selectie voor de Wereldbekermanches en kampioenschappen afdwingen. Ook wil ik mij tonen op het Belgisch kampioenschap in Kruibeke. Iserbyt en Pidcock zijn dit seizoen opnieuw de topfavorieten. Ik wil mij daarachter zo vaak als mogelijk bij de beste tien nestelen. Op een superdag moet top vijf mogelijk zijn. Laat het veldritseizoen maar beginnen”, besluit Yentl. (Simon Dekaezemaker)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier