Woordvoerder SNAP België noemt arbitragecommissie “een farce”.

Redactie KW

De schadevergoeding, die de Kerk wil betalen aan slachtoffers van seksueel misbruik door priesters, wordt over het algemeen goed onthaald. Toch klinkt er ook kritiek. Lieve Halsberghe, lid van de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk, en van de internationale werkgroep SNAP, noemt de arbitragecommissie een farce. Ze gelooft niet dat de Kerk en haar leiders een gemeende geste willen doen.

Lieve Halsberghe is woordvoerder van SNAP België, het Internation Survivors Network of Those Abused by Priests. De Kortrijkse bijzonder hard voor de nieuwe arbitragecommissie.” Ik vind dat deze oplossing teveel in het spel van de Kerk meespeelt. En dat daarmee dus geen gerechtigheid wordt bekomen voor de slachtoffers in het algemeen. Bovendien liggen de voorgestelde sommen veel te laag”, zegt zij.

Binnen de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk zijn de meeste mensen wel tevreden over het feit dat de Kerk schadevergoeding wil betalen, en daar ook onafhankelijke deskundigen voor toelaat. Maar ook die onafhankelijkheid trekt ze in twijfel.

Schadevergoeding aanvragen

De komende weken kunnen slachtoffers van verjaarde feiten via een formulier op Internet hun aanvraag tot schadevergoeding indienen. Advocaat Christine Mussche, die ondermeer ook de neef van ex-bisschop Vangheluwe vertegenwoordigt, is blij met het gebaar vanuit de Kerk. Al zal ze er ook nauw op toezien of de klachten juist en gepast worden behandeld en vergoed.

Woordvoerder SNAP België noemt arbitragecommissie

Bekijk hier de reportage

(M.D./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus & WTV vanaf 18u00

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.