Wie komt er op de zestien West-Vlaamse kamerzitjes?

Redactie KW

Voor N-VA, de grootste partij, zijn er vier West-Vlaamse plaatsen in het nieuwe parlement, en dat worden Geert Bourgeois, Daphne Duméry, Manu Beuselinck en Koenraad Degroote. Bourgeois liet eerder wel al verstaan dat zijn opvolger en woordvoerder Bert Maertens wel aanspraak kan maken op dat zitje.

Ook voor CD&V zijn er vier verkozenen, met name Yves Leterme, Nathalie Muylle, Stefaan De Clerck en Hendrik Bogaert. SP.A krijgt drie zitjes en die zijn voor Renaat Landuyt, Myriam Vanlerberghe en Ann Vanheste.

De eenzaten

Bij enkele andere partijen die plaatsen moeten inleveren, houdt Open VLD er nog twee over. Die zijn voor Vincent Van Quickenborne en Sabine Lahaye-Battheu. Vlaams Belang houdt nog Peter Logghe over, Groen! heeft een zetel voor Wouter Devriendt en de enige federale zetel die LDD nog overhoudt is het West-Vlaamse kamerzitje van voorzitter Jean-Marie Dedecker.

De cijfers nog eens…

In West-Vlaanderen is N-VA dus de grote overwinnaar van deze verkiezingen. NV-A wipt met 24 % net over CD&V. Beide partijen halen 4 zetels. Vlaams Belang verliest fors en verliest in West-Vlaanderen zijn tweede zetel. Ook Open VLD gaat achteruit en gaat van 3 naar 2 zetels. LDD zit ook in het verliezende kamp, en gaat van 2 zetels naar 1. Groen! behoudt zijn ene zetel en sp.a gaat van 2 naar 3.

(FV)

Kijk naar het verkiezingsnieuws op WTV-Focus, later ook alle uitslagen en duiding in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 18 juni 2010

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.