West-Vlamingen maken eerste bevalling op B-Fastkamp in Haïti mee

Redactie KW

Medewerkster Mieke Dekeyser uit Marke en de Leffingse verpleger Bart De Beir hebben van de week de eerste bevalling op het B-Fastkamp in Haïti meegemaakt. Het kindje werd Sophie genoemd, naar de naam van het mineraalwater dat de Belgen er drinken.

Mieke Dekeyser getuigt van de week in Krant van West-Vlaanderen over het leven na de aardbeving in Haïti. ,,Een onvervoostelbaar drama”, zegt ze over de situatie ginds. ,,Haïti is een hel, maar toch maken we op B-Fast heel mooie momenten mee. Zoals van de week donderdag…”

Jong koppel

,,Donderdagochtend stond er jong koppel aan de poorten van het B-Fastterrein. De vrouw moest bevallen. Het was de eerste bevalling die het tweede B-Fastteam hier meemaakte, vertelt Mieke Dekeyser. Het hele team heeft de bevalling bij wijze van spreken gevolgd. Het werd een meisje en het pasgeboren kind kreeg om zijn voetjes het naamstrookje BBFast.

Mineraalwaternaam

De ouders vroegen het team om te helpen bij de naamkeuze en uiteindelijk werd het Sophie. ,,Naar de naam van het mineraalwater dat de jonge moeder dronk bij de bevalling. Het was water van bij ons en het etiket vermeldde Sainte-Sophie”, vertelt Mieke Dekeyser. Van een roze t-shirt werd donderdag een babykleedje en -broekje gemaakt…

Uitersten

„We leven hier met uitersten : een van de patiënten vandaag overleefde de verwondingen niet en uitgerekend dan maken we hier de eerste bevalling mee. Zelfs doorgewinterde artsen van B-Fast hadden moeite om hun tranen te bedwingen.”

De volledige reportage van Mieke Dekeyser bij West-Vlamingen in Haïti lees je in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 29 januari. Het interview met de Leffingse verpleger lees je in de editie De Zeewacht van vrijdag 29 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier