West-Vlaming ontdekt gen dat kanker afremt

Redactie KW

Onderzoekers hebben een gen ontdekt dat het ontstaan van kanker afremt. Kortrijkzaan Wouter Bossuyt leidde het onderzoek van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de Katholieke Universiteit Leuven. Volgens Bossuyt, die pas 27 is, is dit een fundamentele stap, maar zeker geen doorbraak. Hij wil niemand valse hoop geven. “Vandaag kan nog niemand op deze manier van kanker genezen. Zelfs al zou er nu een medicijn ontwikkeld worden, het zou toch nog minstens 10 jaar duren voor het op de markt komt. “

Tussen 2003 en 2008 onderzocht Bossuyt voor zijn doctoraatstudie het verband tussen genen en kanker. Hij slaagde erin om aan te tonen dat fruitvliegen genen hebben die het ontstaan van kankers afremmen. Bij mensen zouden die genen dezelfde werking hebben.


Vandaag werkt Bossuyt voor het MD Anderson center in Houston (VS). Daar ontdekte hij dat als een bepaald gen defect raakt, kanker in de dikke darm kan worden ontwikkeld. Wanneer dat gen herstelt, kunnen de kankercellen stoppen met groeien of zichzelf vernietigen. Het herstellen van een defect gen gebeurde tot nu toe hoofdzakelijk in reageerbuizen. Later zal men nagaan of dat ook kan bij levende patiënten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.