West-Vlaanderen pakt incontinentie aan met DVD en theater

Redactie KW

Het West-Vlaamse provinciebestuur start samen met het stadsbestuur van Brugge en de Prostaat Service Alliantie (PSA) Vlaanderen een campagne om incontinentie of urineverlies aan te pakken. Het gaat om het grootste initiatief rond incontinentie ooit in Vlaanderen.

Er wordt een DVD gemaakt en er komen informatieve voordrachten gecombineerd met humoristische sketches door ‘t Brugs Variététheater. Het doel van de campagne is om incontinentie bespreekbaar te maken. Vier procent van de Belgen heeft ermee te kampen.

“Veel mensen denken dat er aan incontinentie niets te doen is”, argumenteert gedeputeerde Dirk De fauw waarom de provincie West-Vlaanderen met de campagne uitpakt. “Via deze campagne willen we mensen aanzetten tot reflectie. We willen het taboe doorbreken zoals we dat enkele jaren terug al voor prostaatproblemen deden. De campagne over incontinentie loopt gespreid over 2009 en 2010 in de hele provincie. Overal zullen informatiesessies plaatsvinden onder de titel ‘Pietje Putje Droge’.

“Incontinentie is een veel voorkomende urologische aandoening die omwille van en schaamte tot de taboesfeer behoort”, zegt Dr. Jo Ampe van vzw PSA. “Recente RIZIV-cijfers leren dat ongeveer 400.000 Belgen voor incontinentie worden behandeld. Het aantal personen met incontinentie zal wellicht hoger liggen omdat niet iedereen een arts raadpleegt. Incontinentie komt op elke leeftijd voor. Algemeen kunnen we aannemen dat er een stijging is samen met de leeftijd en dat er gemiddeld dubbel zoveel vrouwen mee te kampen hebben dan mannen. Naar schatting heeft 10 tot 15 procent van de volwassenen met incontinentie te maken. Boven de 60 jaar wordt er 30 procent geschat.”

Volgens Dr Jo Ampe is het een mythe dat ouder worden vanzelfsprekend tot incontinentie leidt. “Vaak liggen motorische, familiale en/of sociale problemen aan de basis en kunnen heel veel oudere mensen met eenvoudige hulpmiddelen weer op weg. We moeten dan ook de aandacht verleggen van de gevolgen van incontinentie naar het oplossen van de incontinentie zelf. De eerste stap daarbij is het probleem voorleggen aan een arts of hulpverlener. Dat is de belangrijkste opzet van deze campagne.”

Het idee is niet nieuw. Onlangs bracht actrice Karin Jacobs al een monoloog rond incontinentie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier