West-Vlaanderen beheert in totaal 3.540 kilometer onbevaarbare waterlopen

Redactie KW

De provincie is daarmee koploper, zo bleek dinsdag aan het begin van de provinciale begrotingsbesprekingen.

Vanaf 2014 staat West-Vlaanderen in voor het beheer van 1.900 extra kilometers onbevaarbare waterlopen. Dat brengt het totaal op 3.540 kilometer, wat het hoogste aantal kilometers is dat door een Vlaamse provincie wordt beheerd. Tot eind dit jaar blijven de 64 West-Vlaamse gemeenten bevoegd voor het onderhoud van het waterlopenstelsel en investeringen, maar de provincie neemt die functie op 1 januari over. Daarmee worden de gemeenten voor een totaal van 3,9 miljoen euro ontlast.

Waterbeheersing

De deputatie en in bijzonder de bevoegde gedeputeerde voor Landbouw en Waterbeleid Bart Naeyaert (CD&V) is trots op die stap. Naeyaert ziet echter op lange termijn een grotere kostenefficiëntie omdat quasi alle waterlopen nu van bron tot monding zullen beheerd worden door de provincie, en er dus bovenstrooms aan waterbeheersingswerken kan gedaan worden. Het gaat dan om onder meer om maatregelen om het water vertraagd af te voeren of op te slaan. Dit zal nog steeds in nauw overleg met gemeenten en polderbesturen, verzekert de gedeputeerde.

Waterprovincie

Met de kust, en grote investeringen in onder meer het Provinciaal Zwembad in Brugge en een duiktank in Zwevegem, wil West-Vlaanderen zich profileren als de waterprovincie. “Maar we moeten er vooral voor zorgen dat de voeten van de West-Vlamingen droog blijven”, klinkt het.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.