West-Vlaamse textielmachinebouwers met toptechnologie op wereldbeurs in Barcelona

Redactie KW

Op de wereldbeurs voor textielmachinebouwers ITMA in Barcelona pakken enkele West-Vlaamse bedrijven uit met nieuwe machines. De sector maakt het beter dan de voorbije jaren, maar zorgenvrij zijn de machinebouwers niet. Dat lieten ze weten aan minister Stefaan De Clerck, die hen zaterdag in Barcelona bezocht.

Op de 16de editie van de ITMA-beurs (International Exhibition of Textile Machinery) in Barcelona stelden 1.350 bedrijven uit 45 verschillende landen hun nieuwste technologieën op het vlak van textielmachinebouw voor. Koplopers in de sector blijven Italië, Duitsland en Zwitserland. Ons land volgt op een sterke vierde plaats.

West-Vlaams

In totaal tekenden een 28-tal Belgische bedrijven present voor de internationale beurs waaronder tal van West-Vlaamse bedrijven zoals Picanol (Ieper), Van de Wiele (Marke), Handsaeme Machinery (Izegem) en Group Meersschaert uit Kuurne.

Bezorgde ceo’s

Momenteel gaat het goed met de textielmachinebouwsector in ons land. De omzet van dit jaar bedraagt tot nu toe al 1 miljard euro, terwijl dat in 2008/2009 zo’n 700 miljoen euro was, maar toch trekken de ceo’s aan de alarmbel.

“Willen we onze toppositie behouden, dan moeten we ons machinepark dringend kunnen vernieuwen en er zou een link moeten komen tussen de machinebouwers zoals wij en de textielnijverheid in ons land. Wanneer we onze klanten een machine in actie willen laten zien, moeten we op z’n minst al naar Italië vliegen. We zoeken afnemers in eigen land”, zegt Luc Tack van Picanol.

Clusters

“Door samenwerken kunnen we meer bereiken en het is aan de overheid om die clustering aan te moedigen”, besluit Charles Beauduin van Van de Wiele.

(ED, foto’s ED)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, edities Het Wekelijks Nieuws West en Kortrijks Handelsblad.

Meer nieuws over de beurs op Focus-WTV maandagavond vanaf 18u00.

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier