Weinig enthousiasme in Urk voor overname Oostendse Vismijn

Redactie KW

Tijdens de algemene vergadering van de Nederlandse coeratieve Visafslag Urk heeft een meerderheid zich achter het voorstel geschaard om de Oostendse Vismijn over te nemen. Toch waren er volgens Yves Miroir van het Autonoom Gemeentebedrijf Vismijn Oostende ook veel onthoudingen. “Uit de stemming blijkt dat we nog een aantal details moeten uitwerken en dat er tijd nodig is om beide bedrijven bij elkaar te brengen.”

Vorige week bereikten de besturen van de Oostende vismijn en de visafslag van Urk in Nederland een overeenkomst over de grote lijnen voor de overname van het Oostendse bedrijf door de Nederlanders. Urk zou een meerderheidsparticipatie nemen in Oostende. “De raad van bestuur van Urk wil een groter draagvlak vooraleer de overeenkomst wordt uitgevoerd”, zegt Miroir. “Er waren te veel onthoudingen en ook enkele tegenstemmen. Vooral over de financiering moet er verder worden onderhandeld.

Als Urk de overname in één keer zou betalen, zou dit tijdelijk de inkomsten van de Nederlandse reders-aandeelhouders beperken. Een aantal van hen verzet zich daartegen. Daarnaast is er een cultuurprobleem. Urk kent een andere manier van sorteren en veilen. Ik vermoed dat dit probleem op termijn zal wegebben.” Eerstdaags wordt de overname opnieuw besproken door de Raad van Bestuur van het Oostendse bedrijf.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.