Waregem Koerse dingt naar plaats op Werelderfgoedlijst

Redactie KW

De Waregemse burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) wil samen met de Koninklijke Waregemse Koersmaatschappij een dossier indienen bij Unesco, om op de lijst te komen van immaterieel erfgoed. Het idee is er gekomen omdat Waregem Koerse dit jaar zijn 165ste verjaardag viert.

“We hebben al enkele vergaderingen gehad, maar het is nog vroeg om veel te vertellen over dat dossier”, duidt Vanryckeghem, de meest ‘facebookende’ burgemeester van West-Vlaanderen. “We starten met de opmaak van het dossier binnen twee à drie maanden. Dan kunnen we volgend jaar ons dossier indienen, want nu zijn we al te laat.”

Vanryckeghem is van mening dat de kennis van tradities, gebruiken en fenomenen moet worden doorgegeven en beschermd. Bovendien zou het een bekroning zijn van een feestjaar. Waregem Koerse wordt namelijk 165 jaar.

Op de lijst van het immateriële erfgoed, of de lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid, staan onder meer de Gilles van Binche, Aalst Carnaval, het Ros Beiaard en de Heilige Bloedprocessie van Brugge. (Belga, foto Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.