Waarzegster vrijgesproken na meineed op assisenproces

Redactie KW

Een 68-jarige waarzegster uit Brugge, die in 2005 tijdens een proces voor het West-Vlaamse assisenhof een verklarig aflegde zonder die met bewijsbare elementen te staven, is voor de correctionele rechtbank in Brugge vrijgesproken. De vrouw verklaarde destijds dat ze in haar kaarten had gezien dat het slachtoffer zou worden vermoord.

De kaartlegster was in 2005 kort voor het proces zelf naar de politie getrokken om een verklaring af te leggen. Op het proces bleek dat de inhoud van haar verklaring onrealistisch was en vol bewijsbare onwaarheden staat. Toch bevestigde de toen 65-jarige toekomstvoorspelster op het proces haar verklaring onder eed. Daarop legde de verdediging van de beschuldigde klacht neer bij de onderzoeksrechter.

De vrouw die in 2005 terecht stond, werd destijds veroordeeld tot 25 jaar opsluiting voor moord op haar echtgenoot. Nadat ze de man doodde, werden zijn benen afgezaagd om het lijk te kunnen dumpen langs de Damse Vaart. De veroordeelde was de vroegere kassierster van het restaurant van het Brugse gerechtsgebouw.

De veroordeelde door het hof van assisen kondigde al aan in beroep te gaan. Volgens advocate Annick Alders heeft de rechtbank mogelijks geoordeeld dat de waarzegster niet het opzet had om te schaden. Maar dat is voor de betichting meineend volgens haar ook niet vereist. Als de waarzegster voor meineend wordt veroordeeld, kan het assisenproces mogelijks worden overgedaan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.