Vrijzinnigen hebben bedenkingen bij prominente rol kerken op plechtigheid aan Menenpoort

Redactie KW

De Ieperse vrijzinnige verenigingen hebben bedenkingen bij de rol van de diverse kerken (religies) tijdens de plechtigheid onder de Menenpoort vorige zondag (Wapenstilstand) om 11 uur. Die plechtigheid werd live uitgezonden.

Philip Bolle: “Nu het stof wat gaan liggen is rond de herdenking van 11.11.12 is het misschien tijd om wat serene bedenkingen te formuleren. De grote herdenkingen die eraan komen in het kader van de honderdjarige viering ’14 -’18 zullen de belangstelling flink doen toenemen vanuit binnen- en buitenland. En in de marge hiervan de kritische bedenkingen over wat de rol van de diverse kerken (religies) in deze vieringen moet zijn. Tijdens de voorbije live-uitzending van de speciale Last Post om 11.00 uur onder de Menenpoort werden de bedienaars van de anglicaanse, katholieke en protestantse godsdienst door de VRT prominent in beeld gebracht en hadden ze een belangrijke rol in het scenario. Inherent hieraan is de intrinsieke morele waarde die hen bij deze wordt toegedicht. Al dan niet terecht. Alsof alle gesneuvelden gelovigen waren of leden van de gevestigde kerken. Het is zelfs realistisch te stellen dat onnoemlijk veel soldaten hun geloof afgevallen zijn in die waanzinnige oorlog waar niets redding bracht. Wanhoop zette de toon. Ze marcheerden voor God en vaderland, maar verdwenen letterlijk in de Vlaamse modder en klei. De 54.896 namen van gesneuvelden op de Menenpoort alleen al tarten elke verbeelding. Hoe konden zoveel vaders en zonen zomaar verdwijnen? Dit is niet te bevatten.”

“Het zou de organisatoren (Last Post Association en de Stad Ieper) van de toekomstige herdenkingen dan ook sieren de vele niet-gelovige overleden soldaten te eren op een evenredige manier zoals het de confessionele erediensten wordt toegestaan. De Ieperse vrijzinnige verenigingen willen graag deze eervolle taak op zich nemen. Niet met de pretentie dat alle niet-gelovigen vrijzinnig waren, maar vanuit een universeel humanistisch kader dat niet-gelovige mensen verenigt.”

Vrijzinnigen hebben bedenkingen bij prominente rol kerken op plechtigheid aan Menenpoort

Bekijk hier de reportage

(PL/BS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.