Voorstellen Europa zijn nefast voor onze landbouw

Redactie KW

De voorstellen voor de Europese meerjarenbegroting, zoals die nu voorliggen, zijn heel nefast voor de landbouw. De sector zou naast miljarden aan subsidies grijpen en dat zou volgens landbouworganisaties vanaf 2013 voor heel wat problemen zorgen. Maandag gaan de melkveehouders in elk geval betogen in Brussel.

De Europese landbouwers zijn sterk afhankelijk van subsidies. Zo ook Frank Dejonckheere uit Dadizele. Hij kweekt zoogkoeien. Zonder de premies van 250 euro per dier zou hij met verlies werken. In ruil voor die premies moet boer Franck wel aan 18 strenge voorwaarden voldoen. Europa zou nu in ruil voor subsidies bijkomende voorwaarden opleggen, terwijl het wel minder middelen voorziet.

Compensaties voor marktprijs

Die subsidies zijn zeker te verantwoorden, zeggen landbouworganisaties. Ze compenseren de veel te lage marktprijs voor kwaliteitsvol vlees. Omgerekend betaalt elke Belg bovendien amper 25 cent per dag voor die subsidies. De landbouworganisaties zijn volop aan het lobbyen om Europa te overtuigen niet de hakbijl te zetten in het landbouwbudget.

(B.S./A.D.)

Voorstellen Europa zijn nefast voor onze landbouw

Bekijk hier de reportage

Meer vanavond in het nieuws op WTV & Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier