Voorsmaakje rond culturele herdenking 14-18 in Alveringem

Onder de noemer 'Alveringem conFRONTeert' maakten Karien Becuwe, Thea Marchand, projectverantwoordelijke '14-'18 Leo Bonte en bevoegd schepen Dirk Vermeulen een handige folder. Op het domein van Wyckhuize werden vorige zaterdag al enkele initiatieven live voorgesteld. (AB)
Redactie KW

De gemeentelijke dienst voor Toerisme en Cultuur heeft vorige zaterdag een voorsmaakje gegeven van haar cultuurtoeristisch aanbod rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Er waren vorige zaterdag tussen 14 en 18 uur onder meer muziek, theater, expo, wandel -en belevingstochten op het domein van Wyckhuize. Geïnteresseerden konden er kennismaken met wat in Alveringem nu al bekend is over het cultuurtoeristische aanbod rond de grote oorlogsherdenking. Daartoe behoren gemeentelijke, maar ook niet-gemeentelijke initiatieven. Eén voorwaarde: de link met de oorlog moet altijd aanwezig zijn. In de voortuin van Wyckhuize bijvoorbeeld werden negen zuilen in cortenstaal neergezet, met foto’s van authentieke oorlogstaferelen uit negen Alveringemse dorpen.

Vrij opvallend is de verbrande boom die tussen de negen fotozuilen werd opgesteld. Het is de eerste van 14 verbrande stronken die in de loop van 2015 op symbolische plaatsen in Groot-Alveringem zullen worden neergezet – plaatsen waar menselijke drama’s plaatsvonden – en die een soort herdenkingskruistocht moeten zijn aan het eens zo brute geweld op mens en natuur. Het project heet ‘Splinters’ naar een idee van Alveringemnaar Stefaan Sampers. Ook verenigingen als ‘Wak maar Proper’, de Stavelse volksliederengroep ‘Moest ik van U zijn’ en Dialectgenootschap ‘Bachtn’ de Kuupe’ dragen bij in het aanbod Alveringem 14-18.

(AB)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.