Vlasser Joan Galle uit Wielsbeke verwerkt negen hectare hennep

Redactie KW

Dit najaar zal vlasser Joan Galle negen hectare vezelhennep verwerken. Dat volume werd in opdracht van de provincie gezaaid, om na te gaan of de hennepsector hier een toekomst heeft.

Op vraag van het Provinciaal Onderzoekscentrum voor Land- en Tuinbouw werd bij vier West-Vlaamse landbouwers in Wervik, Rollegem en Lo-Reninge negen hectare vezelhennep gezaaid.Vlasser Joan Galle uit Wielsbeke en constructeur Machines Vanhauwaert uit Kuurne ontwikkelden samen de verwerkingsmachine voor de hennep.

De plant lijkt angstvallig goed op de beter bekende cannabisplanten, maar heeft een volledig ander doel. „De gezaaide planten zijn vezelhennep”, legt Albert Vanhauwaert uit. „En het is zeker niet de bedoeling dat de hennepteelt onze vlasactiviteiten zal vervangen”, benadrukt Joan Galle.

Lemen en vezels

„In het buitenland staat de hennepteelt al veel verder”, legt Joan uit. „Hennep is niet meer weg te denken uit de wereld van de natuurlijke producten. Hennep is bovendien een enorm ecologisch product. Bovendien maakt de teelt de grond ook vruchtbaarder. De ecologische voetafdruk is zo goed als nihil. Nu zochten we een manier om de producten van hennep te commercialiseren. Naast het zaad, dat op de akker zelf moet gewonnen worden, gaat het om de vezel en de lemen van hennep. De lemen worden gebruikt om gebouwen te bepleisteren en zelfs in bakstenen”, stelt Joan Galle. „Ook de vezel heeft een pak mogelijkheden : als isolatiemateriaal, of voor gebruik in de textiel- of auto-industrie. En ook bij biogasinstallaties is de hennepvezel erg in trek.”

Dit najaar zal Joan de negen hectare vezelhennep verwerken. „Tijdens dat proces wordt nauwkeurig bijgehouden waar er nog bijgeschaafd kan worden. Ook de verhouding tussen de oogst en het uiteindelijke volume verwerkte vezel moet in balans liggen.”

(PVH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Tielt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier