“Vlaanderen moet coördinerende rol spelen bij herdenking Eerste Wereldoorlog”

Redactie KW

Vlaanderen zou een coördinerende rol moeten spelen bij initiatieven rond de Eerste Wereldoorlog. Dat vragen de Vlaamse volksvertegenwoordigers Johan Verstreken (CD&V), Patrick De Klerck (Open Vld) en Philippe De Coene (sp.a) in een voorstel van resolutie aan het Vlaams Parlement. Het is onder meer hun bedoeling, in overleg met de lokale en provinciale overheden, een plan op te stellen rond “100 jaar Grote Oorlog”.

“In het verleden werden op heel wat niveaus al veel geslaagde projecten rond de oorlog op poten gezet, maar we willen vermijden dat iedereen zomaar los van elkaar zijn ding doet”, zegt De Coene. “Het is niet de bedoeling te oordelen over initiatieven, maar wel om een coördinerende rol te spelen.” De drie leden van het Vlaams Parlement vragen dat de verschillende betrokken domeinen een hand naar elkaar uitsteken.

“In het kader van ‘100 jaar Grote Oorlog’ moet afstemming en samenwerking worden nagestreefd met acties in andere regio’s van de Europese Unie, vooral met de grensregio’s in Noord-Frankrijk, waar de oorlog ook heeft gewoed”, klinkt het. “Tevens kan er overleg komen met verschillende onderwijsactoren om een op kinderen en jongeren gerichte benadering van de Eerste Wereldoorlog mogelijk te maken.”

In het voorstel wordt ook gesproken over het inventariseren en beschermen van roerend en onroerend erfgoed van de Eerste Wereldoorlog, het ondersteunen van herdenkingstoerisme en het beter ontsluiten van de frontstreek op het vlak van mobiliteit. “Dat kan bijvoorbeeld door bij de federale regering te pleiten voor een verhoging van de frequentie van de treinverbinding tussen Brussel en de Westhoek en door een groter aanbod van De Lijn binnen en naar de Westhoek.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.