Vlaamse regering komt tegemoet aan verzuchtingen van regionale omroepen

Redactie KW

De tien regionale omroepen, waaronder WTV & Focus zullen van Telenet en Belgacom een vergoeding krijgen op basis van het bereik van hun programma’s.

Hoe meer mensen een omroep per dag bereikt, hoe hoger de vergoeding. In 2014 gaat het om een totaalbedrag van 4,5 miljoen euro, vanaf 2015 om ruim 6 miljoen euro per jaar. Daarvoor is het bestaande decreet over de regionale omroepen gewijzigd.

Volgens minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) moet de nieuwe regeling het voortbestaan van de regionale omroepen verzekeren. Zoals bekend hebben de regionale omroepen hebben het al langer moeilijk, onder meer door tegenvallende reclame-inkomsten en krimpende auteursrechtelijk vergoedingen. Dat leidde de afgelopen jaren al tot ontslagen. De omroepen trokken daarvoor al meermaals aan de alarmbel.

Marktaandeel versus bereik

Om tegemoet te komen aan die noodkreet voerde minister van Media Ingrid Lieten al een hele tijd gesprekken met distributeurs Telenet en Belgacom. Andere omroepen worden door de distributeurs vergoed op basis van hun marktaandeel. Maar dat zou voor de regionale omroepen niet echt “fair” zijn. “Regionale omroepen werken per definitie voor een kleiner gebied en zenden uit in lussen”, aldus minister Lieten. Daarom is gekozen voor een vergoeding op basis van bereik. Al naargelang het bereik zal het bedrag verdeeld worden over de verschillende regionale omroepen. Wie veel bereik heeft zal meer krijgen dan wie weinig bereik heeft.

Onafhankelijke redactie

In ruil voor die financiering engageren de omroepen zich om de redactionele onafhankelijkheid te garanderen. Zo moeten er schotten zijn tussen de redactie en het beheer van de omroep. Daarnaast beloven de omroepen om meer in te zetten op bereik, interactiviteit en diversiteit.

(Belga)

Meer vanavond op WTV & Focus vanaf 18u00

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.