Vlaamse premie van meer dan 200.000 euro voor restauratie crypte en Paxpoort aan IJzertoren

Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een premie van 209.939,72 euro toe voor de restauratie van de crypte en de Paxpoort aan de Ijzertoren.

De crypte en Paxpoort aan de IJzertoren werden rond 1990 gerestaureerd, maar na twintig jaar is een nieuwe restauratie nodig. De werken zullen 200 kalenderdagen in beslag nemen.

Restauratiewerken

Aan de Paxpoort zal een herstel van de authentieke trappartijen gebeuren naast het herstel van het buitenschrijnwerk en een betonrestauratie. Aan de crypte zal de betonnen omarming van de crypte weggenomen worden en zullen de resten van de oude toren en grafstenen in het grasveld geïntegreerd worden in de landschappelijke context. Aan de crypte zullen ook diverse restauratiewerkzaamheden gebeuren aan het baksteenmetselwerk en het voegwerk.

De IJzertoren is het gedenkteken in Diksmuide (Kaaskerke), opgericht in 1928-1929 als hulde aan de Vlaamse soldaten die sneuvelden aan het IJzerfront tijdens de Eerste Wereldoorlog. De geschiedenis van (de bouw van) de IJzertoren is nauw verbonden met de geschiedenis van de Vlaamse Beweging.

Paxpoort en crypte

De Paxpoort is de monumentale poort die toegang verleent tot het complex van de IJzertoren. Met het puin van de gedynamiteerde IJzertoren (15/16 maart 1946) werd in 1949 deze ‘Poort van Vrede’ gebouwd. De crypte is een overblijfsel van de eerste IJzertoren, die in 1946 gedynamiteerd werd. Pas toen de bouw van die IJzertoren bijna voltooid was, kwam men op het idee om een crypte te incorporeren. Aanvankelijk was de crypte dan ook slechts beperkt toegankelijk, omdat grote delen ervan te laag waren en steunmuren en funderingen een optimaal gebruik van de ruimte niet toelieten. In 1929 besliste het IJzerbedevaartcomité een aantal belangrijke gesneuvelde Vlamingen (de hiervoor genoemde IJzersymbolen) over te brengen naar de IJzertoren, om daar opnieuw begraven te worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.